Denenmiş Yemek Tarifleri,Fotograflar,Gezi Ve Hayatımdan Seçmeler
18 Haziran 2011 Cumartesi
Perde Pilavı ( Siirt Yöresinden )
Malzemeler
Pilavı için:
1.5 bardak Pilavlık Pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
3 bardak tavuk suyu
3 Adet tavuk budu
Kuş üzümü
Dolmalık Fıstık
Arzuya Göre 1 çay kaşığı Safran yada köri baharatı
Karabiber, tuz
Hamuru için:
3 adet yumurta
5 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı tavuk suyu
125gr. margarin
1 paket kabartma tozu
Tuz
Aldığı kadar un
Hazırlanışı
Perde pilavının yapımına başlarken ilk olarak tavuk butlarının haşlayalım. Tavukları haşladıktan sonra tavuk suyu ile pilavın yapımına başlayalım.
Tereyağını pilav tenceresinde eritin ve yıkayıp suyunu iyice süzdüğünün pirinçleri yağda 5 dakika kadar kavurun. Haşladığımız tavukların suyundan belirtilen miktarda pirinçlerin üzerine ekleyin, 1 tatlı kaşığı tuz ekleyerek kapağını kapatın. Pilav tam olarak pişmeden, hala diriyken ocaktan alın. Didiklediğiniz tavukları, kuş üzümünü,dolmalık fıstık ve karabiberi pilav ile iyice harmanlayın. Arzu ederseniz safran yada köri ekleyebilirsiniz.
Perde Pilavı Hamurunun yapımı:
Tüm hamur malzemeleri karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin.Perde pilavının görünüşünü güzelleştirmek için hamuru sermeden önce perde pilavı tenceresinin tabanına kuş üzümü serpiştirin. Hamuru biri küçük biri büyük iki parçaya ayırın. Büyük olanı 3 mm kalınlığında açıp kabın tabanına, kenarları da kapatacak şekilde güzelce yerleştirin.İçine pilavı boşaltın. Hamurun küçük parçasını da aynı şekilde açıp pilavın üzerine kapatın.
200 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Ters çevirip Sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun..
Perde Pilavı'nın Hikâyesi
Perde Pilavı Siirt yöresine ait çok eski Türk yemeklerindendir. Asıl vatanı Orta Asya’dır. Yemeği oluşturan her malzeme ayrı bir mesaj ve anlam içerir. Kayın valide evine yeni gelen geline el yapımı yufka ile kaplanmış pilavı verirken “kızım bu ev artık seninde evin; bu evin sırlarını, sorunlarını kendi sırrın, kendi sorununmuş gibi saklamalı ve kendi annen baban dahi olsa belli etmemelisin” demek istemektedir. Böylelikle valide pilavın yufkasını gelinin manevi bağlılığı ve korunmuşluğuyla bağdaştırır. Tıpkı gelinin yeni eve girerken eve, evliliğe bereket getirmesi için başından aşağı pirinç taneleri dökülmesi gibi pilavda kullanılan pirinç taneleri de bolluk ve bereketin simgesidir. Pilavın iç malzemesinde kullanılan bademler erkek torun, dolmalık fıstıklar ise kız torun hasretini, kuş üzümleri sağlığı, acı ve tatlı baharatlar ise hayatın acı ve tatlı günlerini temsil etmektedir.Siirtli gelinlere karabiberin neyi temsil ettiği sorulduğunda cevap mizahidir: kaynana. Daha önceleri tavuk eti yerine horoz eti veya keklik eti kullanılırmış. Horoz eti evin evin reisi olan erkeği karşılarmış. Ancak zamanla evin reisi konusu tartışılır olunca perde pilavında horoz eti yerine tavuk eti de kullanılır olmuş.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
Her zaman çok beğenmişimdir, ellerinize sağlık...
çok muhteşem görünüyor canım ellerine sağlık zahmetli ama bir o kadarda nefis olmuş
sevgiler:ç)))
nice blog
Ellerinize saglik nefis bisey gibi gorunuyor.paylaşımlarıma çok güzel ....bende beklrilm bloğuma sevgiler aymuca
Yorum Gönder