Buda Alk komşumun bana bir iftar vakti getirdiği haluj
Nam Nam Nam :) Çerkez Ayşe Ablanın Haluju
Hamurlar açılır,bardakla kesilir içine baharatlı püre halindeki patatesler konulur ve suda haşlanırr..Üzerine kimi sadece tereyağı döker,kimi bu resimdeki gibi sarımsaklı yoğurt döker ve yağlı pulbilerbi salçalı sosu döker (tercihimdir)
Hamurumuzun Malzemeleri:
1 Yumurta
750gr. un
1 tatlı kaşığı tuz
Ilık su
İç malzemeleri:
2 adet minik doğranmış soğan
Yarım bardak zeytinyağı
1 yemek kaşığı pulbiber
1 yemek kaşığı pulbiber
Biraz karabiber ve Çok Az tuz
1-1.5 kg haşlanmış ve püre haline getirilmiş patetes
1-1.5 kg haşlanmış ve püre haline getirilmiş patetes
Sos malzemeleri:
3 yemek kaşığı tereyağı
3 tatlı kaşığı pulbiber
Sarımsaklı Yoğurt
Unu ve 1,tatlı kaşığı tuzu karıştırın. Ilık suyu azar azar ekleyerek mantı hamurundan biraz daha sert bir hamur yapın. Hamuru bezelere ayırın ve bezelerin üzerine nemli bez örterek 10 dakika dinlendirin. Bi yandanda patateslerimizi halayıp,kabuklarını soyup çatalla yada patetes ezicisiyle ezelim.
Bir tavaya 3 kaşık yağımızı ve yemeklik doğradığımız soğanları alalım ve kavuralım.
Püre haline getrilmiş patateslerle pulbiberi,karabiberi ve tuzu karıştırıp,kavurduğumuz soğanlara katalım.iç malzememiz hazırdır.
Dinlendirilmiş hamur bezelerinin her birini mantıdan biraz daha kalın olcak şeklilde açın. Bunlardan büyük daireler kesin geniş bir bardak yada kase yardımı ile..Dairelerin içine 1 tatlı kaşığı patatesli içten koyun. Çiğ börek kapatır gibi kapatın. (hamurların tamamen yapıştığından emin olun, yoksa patatesler dökülebilir.) Halujları borcam bir tepsiye havlu kağıt yada bez serilmiş olarak birbirlerine değmeyecek şekilde dizin.
Derince bir tencereye 3 litre su koyarak kaynatın. Su kaynayınca bir tatlı kaşığı tuz atın. Her bezeden çıkan halujları arasıra tahta kaşıkla karıştırarak tek seferde haşlayın. (Tencerenin ağzını kapatmayın.) Pişen halujları kevgirle sudan alın.
Sos için tereyağını(sıvıyağ,zeytinyağıda olabilir) eritip pulbiberle karıştırın. Servis tabağındaki halujları sarımsaklı yoğurtla ve üzerine dökülen bu pulbiberli sosla servis yapın. Afiyet olsun..
Dinlendirilmiş hamur bezelerinin her birini mantıdan biraz daha kalın olcak şeklilde açın. Bunlardan büyük daireler kesin geniş bir bardak yada kase yardımı ile..Dairelerin içine 1 tatlı kaşığı patatesli içten koyun. Çiğ börek kapatır gibi kapatın. (hamurların tamamen yapıştığından emin olun, yoksa patatesler dökülebilir.) Halujları borcam bir tepsiye havlu kağıt yada bez serilmiş olarak birbirlerine değmeyecek şekilde dizin.
Derince bir tencereye 3 litre su koyarak kaynatın. Su kaynayınca bir tatlı kaşığı tuz atın. Her bezeden çıkan halujları arasıra tahta kaşıkla karıştırarak tek seferde haşlayın. (Tencerenin ağzını kapatmayın.) Pişen halujları kevgirle sudan alın.
Sos için tereyağını(sıvıyağ,zeytinyağıda olabilir) eritip pulbiberle karıştırın. Servis tabağındaki halujları sarımsaklı yoğurtla ve üzerine dökülen bu pulbiberli sosla servis yapın. Afiyet olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder