12 Ekim 2010 Salı

Yağmurlu Bir Hafta Sonu Ve Polonezköy'deki Nescafe Blogger Etkinliği

Merhabalar;

Bu hafta sonu yine güzel bir etkinliğe katıldım.Şuana kadar gittiğim en güzel etkinliklerden biriydi diyebilirim..Ürün ve Etkinlik Mekanı Birbirine Uygun Harika Bir Gündü..

Sevgili Esra Hanım,Dekatlonbuzz Ekibi ve NESCAFE'nin Davetiyle Polonezköydeki Legend Hotel'deki Davetlerine İştirak ettim.
Güzel Organizasyon Taksim ve Kadıköyden olmak üzere Sabah Saatlerinde bizleri servislerle almalarıyla Başladı..
Kısa Zamanda Etkinlik yapılacak otele vardık..Öncesinde Kokteyl ve Kahvaltı ve Yol Yorgunluğumuzu alıcak Kahvelerimizle başladık sohbete..
Daha Sonra Kahveyi Ve Nescafeyi Tanıdık..
Diyetisyen Ece Nevra Durukan'ın eşliğinde Kahve hakkında faydalı bilgiler ve yanlış bildiklerimizi öğrendik..
O kadar bilmediğimiz şeyleri öğrendimki kahve hakkında sizlerlede bunları paylaşacağım..
Örneğin Kahvenin selülit yapmadığını,aksine içindeki kafeinin yağları parçalayıp,metobolizmayı hızlandırdığını,en yüksek antioksidan kaynağı olan bitkilerden biri olduğunu,Kahvenin %100 Doğal Bir İçecek ve Çok narin bir bitki Olduğunu Öğrendim.
Ardından Açık Büfe Öğle Yemeği ve 3 Boyutlu Kahvenin Öyküsü Videosuyla Devam ettik.
Yeni bir Kahve Molasından Sonra Transformal Nefes Terapisine Katıldık.
Muhteşem Bir Şey..Detayları incelemek istiyor,Yeni bir nefes,Yeni Bir Başlangıç Diyorsanız Buyrun Buradan..
Doğa ile başbaşa İneklerin,Kuzuların,Kuğuların kol gezdiği yağmurlu ve yeşil içinde kış bahçesinde Kahve yudumlama keyfine vardık tekrardan..
Birde bizlere özel İsmimizi Yazan Kupa Bardaklar hazırlamışlar :) Bu ince fikre bayıldık diyebilirim..
Etkinlikte herşey çok güzel düşünülmüş.
Çok çok keyif aldığımızı söylemeliyim..
Ve Daha Sonra tekrar Servislerimize Dağılarak Etkinliğe Son Verdik Akşam Saatlerine Yaklaşırken..
Benim için en güzel etkinlikler arasında sayabileceğim bir etkinlik oldu..
Hem doğal bir ürünle ve doğa eşliğinde onu yudumla keyfine vardım,hemde sevdiğim bir markanın ürünleri hakkında bilmediklerimi öğrendim..
Özellikle Kahve Hakkında..
Şimdi Sizi Etkinlik Fotograflarıyla Bırakıyor ve Nescafenin yeni çıkardığı harika bir ürünün detayları paylaşmak istiyorum.

İçeriğindeki yeşil kahve çekirdekleri ile daha fazla antioksidana sahip NESCAFÉ Greenblend, içerdiği prebiyotikler sayesinde bağışıklık sistemini destekleyen  ve bağırsakları çalıştıran NESCAFÉ Lif-Aktif ve içindeki siyah üzüm çekirdeği ekstraktı ile cildin yapısını destekleyen ve kırışıklıkların oluşumunu geciktiren etkiye sahip NESCAFÉ Vita-Lift ile kahve keyfi hem daha keyifli hem de daha sağlıklı hale geliyor.





Bu Güzel Etkinlik için Esra Hanım ve Tüm Dekatlanbuzz Ekibine,Nescafeye ve Güzel Hizmetlerinden Ötürü Legend Hotel'e Teşekkür Ederim..
Yeni Etkinliklerde Görüşmek Üzere ..




Kahvenin Yetiştirilmesi:

Kahve, tropik iklim isteyen, yüksekleri seven, zor yetişen narin bir bitkidir. Kahve ağacının yetiştirilmesi fidanlıklarda başlar. Özel saksılara dikilen tohumlar gölgede ve bol suyla yetiştirilir. Kahve ağacı ömrünün ilk bir kaç yılını bu fidanlıklarda saksıda geçirir. İklim koşullarına, özellikle güneşe dayanacak yaşa geldiğinde toprağa ekilir. Kahve ağacı 3-4 yaşında meyve vermeye başlar. Boyuı 8-10 mt. büyüyebilir. Ancak meyvelerin eşit dağılımı ve toplama kolaylığı için boyu 2 mt. olacak şekilde budanır. Meyve vermeden önce yasemin benzeri güzel kokan beyaz çiçekler açar. Bu çiçekler 7 - 11 ay içinde kahve meyvesine dönüşür.
Şaraplık üzümde olduğu gibi kahvede de her ülkenin, tarlanın ve yılın ürünlerinin tadı, kokusu, yağ ve asit oranları değişklik gösterir. Ancak esas olarak iki çeşit bitki vardır: Arabica ve Robusto

Arabica, Habeşistan'da ilk keşfedilen ve buradan, kahve yetiştirilen diğer bütün ülkelere yayılan bitkidir. Zor yetişir. Hastalıklara ve iklim şartlarına çok duyarlıdır. Buna karşılık tadı ve kokusu çok daha iyidir. Bu nedenle tercih edilir. Kahve tüketiminin %70'i Arabica bitkisinden karşılanır. 
Robusto ise daha dayanıklı ve son yüzyıl içinde yetiştirilmiş yeni bir türdür. Robusto daha çok standart kalite hazır kahve  için kullanılır. Diğer tüketimlerde ve bazı "Gold" kalite olarak satılan hazır kahvelerde ise sadece Arabica veya Arabica-Robusto harmanları kullanılır. Robusto' nun kafein  oranı Arabica' nın iki katı kadardır.

Kahvenin Toplanması

Başlangıçta yeşil olan kahvenin meyvesi olgunlaştığında kırmızı renk alır ve her meyvenin içinde iki adet kahve çekirdeği bulunur. Parlak kırmızı renge ulaşan meyvelerin toplanması gerekir. Bir daldaki tüm meyveler aynı anda olgunlaşmaz. Bu sebeple toplama genellikle elle yapılır. Her 8-10 günde bir toplayıcılar sadece olmuş meyveleri toplarlar. Bu çok zahmetli, pahalı ve yoğun işçilik gerektiren bir işlemdir. Bir çiftçi  elde ettiği hasılatın yarısı kadarını toplama masrafı olarak öder.

Çekirdeklerin Soyulması:

Her kahve meyvesinin kırmızı dış  kabuğu altında etli bir orta kat ve onun altında da çamur kıvamında parenkima denilen bir kat vardır. Bu katların altındaki çekirdekler dışta parşömen zar ve sonra gümüş zar denen iki ince zarla daha çevrilmiştir. Bütün bu katların soyulup çekirdeklerin ortaya çıkarılması işlemine çekirdeklerin soyulması denir. İlk etapta meyvenin dış kabuğu, etli kısmı ve parenkima katı soyulur. Bu işlem için iki değişik yöntem uygulanmaktadır:
Kuru Yöntem:
Toplanan meyveler güneşte kurutulunca ilk üç kat soyulur. Bu işlem bir kaç hafta sürer. Çürümeyi önlemek için meyveler sık sık çevrilir ve nemlenmesin diye geceleri ve yağmurlu havalarda üstleri örtülür. Kahve çekirdeklerinin nem oranı  %11 seviyesine geldiğinde kurumuş demektir ve işlenmek üzere fabrikalara yollanır. Bu safhada etraflarındaki ince zar nedeniyle kahve çekirdeklerine parşömen denir. Kuru yöntemle soyulmuş olan çekirdeklerin fabrikalarda ayıklanması gerekir.


Islak Yöntem:
Önce meyveler bir makinanın silindirleri arasında ezilerek en dış kabukları soyulur. Sonra yıkanır ve su kanallarından geçirilirek su yüzüne çıkan hafif çekirdekler ayıklanarak atılır. Kalanlar  elekten geçirilerek küçük boylu olanlar ayıklanır. Ayıklanmış çekirdekler fermantasyon tanklarına alınır ve bu tanklarda 48 saat bekletilir. Bu işlemin amacı çekirdeklerin üzerindeki parşömen zardan önceki kabukların çürütülerek soyulmasıdır. Tanktan alınan çekirdekler tekrar yıkandıktan sonra  güneşte nem oranı %11 olana kadar kurutulur ve ayıklanmış parşömen çekirdek elde edilir. 

Çekirdeklerin Ayıklanması :




Parşömen kahvenin geriye kalan zarları da fabrikalarda makinelerle soyulur. Bundan sonra parlatılır, boylarına, ağırlıklarına ve şekline göre ayıklanarak ihraç edilmek üzere ambalajlanır. Fabrikalarda  ayıklama işlemi sadece kuru yöntemle soyulmuş çekirdeklere uygulanır. Çünkü ıslak yöntemle soyulan çekirdekler zaten ayıklanmıştır. Ayıklama işleminin amacı çok kurumuş, çürümüş yada böceklerden zarar görmüş çekirdekleri ayırıp atmaktır. Çekirdekler önce elekten geçirilerek boyları çok küçük olanlar atılır. Sonra ağırlıkları az olanlar ayrılarak atılır. (Çekirdeğin gerektiğinden hafif olması az gelişmiş yada böcekler tarafından zarar verilmiş olduğunu gösterir). Bir çok ülkede kaliteyi sağlamak için ayıklamanın en son aşaması elle yapılır. Bu aşamada da rengi ve şekli uygun olmayan çekirdekler ayıklanır. Bu işlemden sonra kahve, yeşil çekirdek adını alır ve 60 kiloluk çuvallarla ihraç edilir. Dünyada yıllık yeşil çekirdek üretimi yaklaşık 7 milyon tondur.

Kavrulma ve Harman:

Bundan sonra kahve işlenip paketleneceği tesislere ulaşır. Burada çekirdekler önce kahve uzmanları  tarafından kalite kontroluna tabi tutulur. Her tarlanın ürününden örnek olarak alınan çekirdekler kavrulup kaynatılarak kahve tadımcıları tarafından ayrılır. Bu ayrımda uzman tadımcılar değişik çekirdeklerin ne oranda karıştırılacağına ve bu karışımların ne kadar kavrulacağına karar verir ve harman (Blend) oluşturulur. Kahve tadımcılığı şarap tadımı gibi tecrübe gerektiren çok zor bir iştir. Usta tadımcılar bir günde 200 kadar değişik kahve tadımı yapabilirler. 
Kahve'nin kavrulması en önemli aşamalardan biridir. Kavrulan çekirdekte kahvenin kokusu, tadı ve yağları çekirdeğin dış yüzeyine doğru çıkar. Çekirdek kavrulurken su kaybederek hafiflerken hacmi iki katı kadar büyür. Kahveye rengini veren işlem de kavurmadır. Bu işlem sırasında çekirdeklerin eşit oranda kavrulması için sürekli çevrilmesi gerekir. Kavrulmuş çekirdeklerin çok beklemeden tüketiciye ulaşması gerekir. Taze kahve demek yeni kavrulmuş kahve demektir. Aynı çekirdeğin değişik sürelerde kavrulması ile değişik renk, tad ve kokulu kahve elde edilir.


5 yorum:

Ballı Cimcime dedi ki...

Merhaba, çok güzel bir etkinlik olmuş doğrusu.. Hafta sonu Carrfeour'da tatmıştım bu güzel lezzetleri.. En çok E vitaminli olanını beğendim, benim gibi nescafeyi tatlı sevenler için ideal. Herkese tavsiye ediyorum:)
Paylaşım için teşekkürler, sevgiler

YeMeK vAkTi dedi ki...

Mehtapçım ne güzel bir gün geçirmişsiniz..Ben güne nescafesiz başlayamam çok sevindim selülit yapmadığına:)))

Ordanburdanhayattan dedi ki...

ben de bir Nescafe Gold bağımlısı olarak bir gram selülitim yok diyorum. Her gün mutlaka 2 fincan içerim, asla da vazgeçemem. etkinlik de güzelmiş valla, ne güzel.sevgiler

Rakunt ideas dedi ki...

Bende nescafe sevenlerdenim.Selülit kısmına girmiyorum kahve yapmıyor ama biliyorum:))güzel bir etkinlik geçirmişsiniz sizi kankalar öptüm.

Bayram Kombesi dedi ki...

Ne guzel bir haftasonuymus. Ilk ziyaretim bu, izlemeye aldim hemen. Guzel paylasimlarda bulusmayi umuyorum, sevgiler.