15 Aralık 2010 Çarşamba

Saray Aşuresi




Hicri takviminin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü aşure günü olarak kutlanır. Yüzyıllardır Anadolu'nun her yerinde kazanlarla, tencerelerle aşureler pişirilir ve dağıtılır.
2010 yılının Aşure Tarihi ise 16 ARALIK Perşembe gününe denk gelmektedir.

Bugüne "Aşura" denmesinin sebebi, Muharrem ayının onuncu gününe denk geldiği içindir. Hadis kitaplarında geçtiğine göre ise, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir.

Bu ikramlar şöyle belirtilmektedir:

1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir.
3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.
4. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.
5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır.
6. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.
7. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir.
8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.
9. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.

Hz. Âişe'nın belirttiğine göre, Kabe'nin örtüsü daha önceleri Âşura gününde değiştirilirdi.
İşte böylesine mânalı ve kudsî hâdiselerin yıldönümü olan bu mübarek gün ve gece, Saadet Asrından beri Müslümanlarca hep kutlanmıştır. Bugünlerde ibadet için daha çok zaman ayırmışlar, başka günlere nisbetle daha fazla hayır hasenatta bulunmuşlardır. Çünkü, Cenab-ı Hakkın bugünlerde yapılan ibadetleri, edilen tevbeleri kabul edeceğine dair hadisler de mevcuttur.
Aşure Gününde ilk akla gelen ibadet ise, oruç tutmaktır.


Saray Aşuresi

Malzemeler;

Yarım kg.buğday
1.5 kg.şeker
Yarım bardak pirinç
1 bardak haşlanmış nohut
1 bardak haşlanmış kuru fasulye
1 kase haşlanmış yada ızgaralanmış kabugundan ayrılmış kestane
1 bardak haşlanmış mısır
1 çay bardağı doğranmış kayısı
1 çay bardağı üzüm
1 çay bardağı incir
1 çay bardağı kuş üzümü
1 elma doğranmış
2 portakal kabuğu rendesi
1 havuç rendesi
1 bardak ayıklanmış hurma
1 çay bardağı şam fıstığı
1 bardak bal
1 çay bardağı gül suyu
1 kase ayıklanmış nar taneleri
2 yemek kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı zencefil
1 bardak süt
1 bardak beyaz dut
2 paket vanilya
Çorba kıvamında olacak şekilde su
Fındık,Ceviz,Antep Fıstığı Ve Nar

Hazırlanışı;

1 gece önceden buğdayımızı haşlıyoruz.Sabaha kadar içindeki su ile dinlendiriyoruz.Dinlenen aşurelik buğdaydaylarımıza 2 bardak su ve pirinci ilave ediyoruz,haşlıyoruz,sonrasında fasulye ve nohutu tenceremize katıyoruz.Hemen ardından kayısı,üzüm,kuş üzümü,dut,kestane,hurma ve mısırı katıyoruz.Portakal kabuğu rendesinide ilave ediyoruz.Bolcana koyu çorba kıvamında olacak şekilde su koyuyoruz.Başka bir kenarda nişasta ve sütü karıştırıp aşuremize katıyoruz.Vanilya,zencefil,bal ve gül suyunuda katıyoruz.en son incir,havuc rendesi ve elmamızı ve şekerimizi katıp karıştıra karıştıra kaynatıyoruz,kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz.En son kaselere alıp,Şam fıstığı,Ceviz,Antep Fıstığı ve nar taneleri ile süslüyoruz...

5 yorum:

lezzet sarayı dedi ki...

paylaşım için teşekkürler...
aşure ayınız mubarek olsun...
aşure harika olmuş ellerine sağlık...

Unknown dedi ki...

çoook güzel olmuş bende oktay ustanın tarifiyle 3 veya 4 yıldır (hatırlayamadım şimdi) böyle pişiriyorum herkes çok beğeniyor
ayrıca görüntü de harika
afiyetle

YeMeK vAkTi dedi ki...

SEVMİYİM AŞURE SEVMİYİM :)YİYEMİYORUM DAHA DOĞRUSU ÇOK KARIŞIK GELİYOR BANA:)ELLERİNE SAĞLIK CANIM

MERHABA dedi ki...

ellerinize sağlık çok güzel görünüyor daha önce saray aşuresi tadmamıştım ama tadını merak ettim özellikle içine zencefil konulması dikkatimi çekti yiyenlere şifa olsun inşallah.hicri yeni yılınız kutlu olsun sevgiler....

Zencefil ve Tarçın dedi ki...

Nefis olmuş, ellerine sağlık. Sevgiler...