Dizi ile ünlenen Macara İnsanlarda Merak Etkisi yarattı..
Kuzey Güney Dizisindeki Makara Kola Takılıp Yiyilen çörek hakkında sizlerle biraz bilgi paylaşalım..
KURTOS KALACS-MAKARA NEDİR?
• Kurtos Kalacs bir Macar pastane ürünü olup aynı zamanda Chimney Cake , Fırın Keki veya Macar Düğün Keki olarak da bilinir.
• Macaristan’ın milli sembolleri arasındadır.
• Geleneksel olarak açık bir ateş üzerinde silindirik bir rulo etrafına sarılarak pişirilir. Köken olarak Transilvanya kökenlidir. (Romanya’nın bir kısmı ve Macaristan’ın bir kısmı)
• İsminin kökenleri Macarca “baca” anlamına gelen “kürtö” kelimesinden gelmektedir. Macaristan’ın en eski pastane ürünü olarak meşhurdur.
• Kurtos Kalacs genellikle fırınlarda, pastanelerde, caddelerde, karnavallarda ve fuarlarda satılan bir üründür.
KURTOS KALACS MAKARA ÇÖREĞİ NASIL YAPILIR?
• Mayalı hamurun özel silindirler üzerinde hazırlanması ve tercihe göre ilgili malzemelere bulanmasıyla yukarıya doğru hafifçe daralan sarmal şeklinde bir ürüne dönüşür.
• Ürün geleneksel olarak ateş üstünde elle tahta silindir rulolar çevrilerek hazırlanır.
• Hamur bekletilmiş mayalı hamurdur ve tatlı ya da tuzlu çeşnilere, genellikle de tarçın, ceviz, badem ve şekere bulanarak sunulur.
• Şeker Kurtos Kalacs’ın yüzeyinde eriyerek iştah açıcı bir görünüm kazanır.
KURTOS KALACS-MAKARA NERELERDE BULUNUR?
Kurtos Kalacs;
• Transilvanya (Kürtös Kalacs)
• Avusturya (Prügelkrapfen),
• Çek Cumhuriyeti (Trdelnik),
• Almanya (Baumkuchen),
• Litvanya (Sakotis veya Raguolis),
• Lüksemburg (Baamkuch adı altında düğün gibi özel günlerde servis edilir),
• Polonya (Sekacz),
• Slovakya (Skalicky Trdelnik),
• İsveç (Spettekaka),
• Ukrayna (Kurtosh Kalach),
• İngiltere (Chimney Cake),
• ABD (Chimney Cake)
gibi ülkelerde sevilen ve bolca tüketilen bir üründür.
Türkiyede'de diziyle ünlenen makaralar bir firma ile bayilikler vermek üzere...
Şuan makara tatlısı markası adı altında Bursa Anatoliumda satılmakta.. Yakın Zamanda İStanbul Hacıosman-Taksim metrosunda satılması planlanıyor..
Kurtos Kalacs & Chimney Cake Tarifi
Malzemeler:
1 kg un
500 ml ılık süt
1 paket yaş maya
6 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı şeker
Üzeri İçin:
Toz Tarçın
Toz şeker
Toz şeker
Arzuya Göre Dövülmüş fındık, badem veya Hindistan cevizi
Hazırlanışı:
Ilık süt şke mayayı eritiniz ve mayanın kabarmasını bekleyiniz.Yumurta sarıları ve eritilmiş tere yağını birlikte çırpınız ve tuz ve şeker ilave ediniz.Yumurta karışımına, mayalı süt ve unu ilave edip birlikte iyice karıştırınız ve hamuru yoğurunuz.Hamurun üzerine bez örtüp ılık bir yerde mayalanması için bekletiniz.Hamur mayalandıktan sonra oval olarak açınız ve ruletle dışarıdan içeriye doğru uzun şeritler halinde kesiniz.Silindiri fırça ile yağlayıp silindirin etrafına şeritleri teker teker sarınız.Şeritlerin birleşmesi için silindiri tezgahta ileri ve geri hareket ettiriniz.Hamuru eritilmiş tereyağı ile yağlayıp toz şekere bulayınız.Mümkünse odun ateşinde pişiriniz.Özelliği budur..Her tarafı eşit kızarana kadar çeviriniz.Yeterince karamelize olduğunda ateş üzerinden alınız. İsteğe bağlı olarak tarçın, toz şeker veya dövülmüş badem ya da fındık serpilir. Afiyet Olsun..
Aşağıda eklediğim videolardan makara çörek tarifinin videolarını izleyebilir ve nasıl pişirildiğini izleyip daha detaylı öğrenebilirsiniz..
Makara Yapım VideosuMakara Yapımı Detaylı Video
5 yorum:
NE MAKARAYMIS;GÜNEY DUYMASIN :))))
Bu makaralardan Anatolium'da görmüştük eşimle gezerken ve dikkatimizi çekmişti. Bilgi için teşekkürler, Sevgiler...
ellerinize sağlık, bilgiler içinde çok teşekkürler...
ellerinize sağlık, bilgiler içinde çok teşekkürler...
Çok yakında Mersin'de olacak
Yorum Gönder