29 Mayıs 2009 Cuma

Dondurmam Gaymaaaak :) (Kaymaklı Dondurma)

Dondurrrmaaaam Gaymaak filminden esinlenerek söze giriyorum :)



İkinci Denemem..Ve Bu seferki daha güzel oldu... Birazda Maceralı :)


Kahramanmaraş Dondurması olacaktı ama benim işlerim yüzünden ve sebebleri yüzünden olamadıı :)

Hemen Anlatayım Dün eşimle Cevahir Avm Gittik..Biraz Alışveriş Ve Bir kaç Hediye Almak için..Son anda çıkmış bir plandı.Bu nedenle dondurma donma aşamasında maalesef evde yoktum ancak çırpabildim dövemedim :) Bi dahaki sefere inşallah..

2.sebeb ise 50 ytl lik salep kullanmam...(İçerisinde biraz nişasta karışımı oluyor tam saf salep değildi)

Bundan öncekinde marketlerde satılan saleplerden kullanmıştım hatırlarsanız.Cevizli Tarçınlı dondurma.Lezzet harika ama hazır salep oldugu ve saf olmadığı için sütlaç tadında ve birazda buzlanma olmuştu..



Bu sefer Eminönüne gittim..Maraş Dondurması için damlasakızı ve salep malzemelerimi temin ettim..Fakat önceden konumdada bahsetmiştim Saf salep fiyatıyla belli ediyor kendini..Salep ne kadar kaliteliyse dondurmanız o kadar kaliteli olur ve buzlanma olmaz..Nitekim 50-200-350 TL arasında fiyatlar var..



Saf Salep'i Emin önünde Kuru Kahveci Mehmet Efendi'dende bulabilirsiz..



Benim salep'ime gelince iki fiyatlı saleptende aldım..50 ytl ve 200 ytl 'liktende..



Bu Dondurmamda denemiş olmak için 50 ytl kullandım..İyikide öle yapmışım dediğim gibi maraş dondurması yapmak için çırpma dövme sallama gibi vaktim olmadı.



Buzlanma yaptımı ona gelince.Çok hafif yaptı.Ama önceki gibi değil kesinlikle buzlu değildi.Bu hafif buzlanmanın sebebi salep'in kalitesinden kaynaklandığı kanıtlanmış oldu..Ama şuni söylemeliyim ki hazır salep ile çırpma soğutma ileminde dondurma koyulaşmıyordu.Fakat daha kaliteli bir saleple resimdede gördüğünüz gibi çırpma işlemi sırasında henüz dondurmamız sıcakken yoğunlaşmaya başlamış durumda..Ve Diğeri gibi parlak buzlanmış görüntüsü yok.Kaymaklı dondurma tadında oldu..

İnşallah bi daha ki sefer hakiki saf saleple denicem.Ama Damla Sakızım kalmadı onuda temin ettikten sonra :)

Sıra Tarifte... (Siz Hakiki Tam Saf Saleple Yaparsanız daha güzel sonuç alacaksınız benden sölemesi)


Malzemeler;

1 litre danone süt (Herhangi kaliteli bir süt olsun)
4 çay kaşığı saf salep
2 çay kaşığı süt tozu (Eminönü Otobüs Duraklarının Önündeki Toptan Koop Mağazasından almıştım.Hakiki süt tozudur Kahve Kreması Yada Beyazlatıcısı değildir.Tarifte yoktu ama ben ekledim.Aynı mağazada çikolatalarda,dondurmalarda,keklerde kullanılan peynir altı suyuda satılmaktadır)
3 minik parça hakiki damla sakızı (Damla Sakızının kg.Fiyatıda 200 tl üzerinde idi,ben minik resimdeki pakette 3 tırnak kadar damla sakızını 1.5 tl aldım)
1 su bardağı toz şeker (Kaymaklı donddurma Veya Maraş dondurması için yeterli bir miktar şekerdir,Çok tatlı olmazlar)
1 paket vanilya (Kullanılmayabilir Damla Sakızı Var ise)

Hazırlanışı; (Tarif Aktardaki amcanın anlatımlarından uyarlanmıştır)

1 kg süt 30 dk.Kaynatılır.İyice çekene kadar.Daha sonra Şeker ilave edilir.Damla Sakızı,Vanilya,süztozu,saf salep karışımı süte eklenir.(El blendiri ile biraz çevirdim içinde hiç topak kalmasın diye.)
Tüm malzemeleri ilave ettikten sonra ocağın altı söndürülür.(Aktardaki amca malzemeleri el yakmayacak soğumaya gelince koy dedi ama ben soğukken olmaz diye cesaret edemedim böyle yaptım)
Daha sonra mikserle 20 dk çırptım.Üzerinde köpükler kaymaklar belirmeye başladı.Tencereyi derin dondurucuya attım.Her 15 dk bir çıkarıp çırptım.(2 defa)Zaten kaliteli bir salep olunca soğudukça ve çırpıldıkça yoğunlaşıyor kaygan yumuşak bir görünümü oluyor.

Daha sonrasını biliyorsunuz evde olmadığım için işleme devam edemedim.Eve geldiğimde donmuştu ve üzeri sanki kaymak tutmuş gibi idi.Tadıda nefis idi.

Çikolata Sos Ve Dövülmüş Antep Fıstığı ile servis Ettim..İşte Bu kadar..

Aşçı Notu: Bir dahaki sefere hakiki saf salep kullanarak ve ana maddelerinden maraş dondurması için gerekli damla sakızı ile iyice döverek deneyeceğim..Kısmet ne zamana ise :)

Hepinize Sevgiler Bendenizden :)

7 yorum:

Doyumluk.... dedi ki...

Paylaşımın için çok teşekkürler.Çokta güzel anlatmışsın.Bencede salep çok iyi olmalı.Bende dondurma yapacam bir ara.Kendi yaptığımız daha güzel, ama biz daha dondurma sezonunu oğlum yüzünden açamadık.sevgiler....(ben süt tozu koymuyordum ama senden görünce bende deneyeceğim)

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

Canım normalde tariflerde konulmuyor.Ama Hazır dondurmalar biliyorsun süt tozundan yapılıyor.Hazır almışken eve biraz katayım dedim.Daha fazla katsaydım iii mi kötü mü olur bilmediğim için 2 çay kaşığı kattım.Sonuçta normal sütten yapıyordum.Acaba su ve Süt tozudan dondurmacılar gibi dondurma yapsam tadı nasıl olur :) Araştırmam lazım :) Sevgiler..

üç böcek bir çiçek dedi ki...

hmmm ellerine sağlık canım ama yiyeceğim 2 top dondurma bukadar pahalı sahlep çok deyilmi ama yinede ev yapımı ellerine sağlık afiyetler olsun sevilerr

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

Evet pahalı canım.Bu nedenle hazır dondurmalar süt tozu ve sudan yapılıyor.Salep çok pahalı oldugu için.Bir bitkiden yetişiyor sahlep.Bir bitkinin çiçeklerinden..

Ama şuda var normal hazır dondurmaların 1 litre fiyatı 5 tl iken maraş dondurmanın kg fiyatı 20 ytl civarından başlıyor.

Bunun sebebini salep pahalı oldugu için anlamış durumdayım :)

Ve dediğin gibi ev yapımı :) sevgiler Canım

karamel mutfak dedi ki...

ellerine salık canım salebin bukadar el yakıcı oldugu aklıma gelmezdi dorusu ama yinede evde yapmak gibisi yok.

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

Bende araştırmalarım sonucu öğrendim.Sonra Eminönü'ne gidince değişik yüksek fiyatlarla karşılaştım.Aynı şekilde hakiki damla sakızıda çok pahalı.

Adsız dedi ki...

I’ve recently started a blog, the information you provide on this site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.