10 Ocak 2008 Perşembe

Saray Aşuresi


Evet Arkadaşlar;

2008'in Aşure Günü Geldi Çattı..Bugün Hicri Yılbaşı...İlk aşuremi bugün aldım...Oturduğum mevkiye henüz taşınalı 1 ay olmasına rağmen ve bu çevrede kimseyi tanımama rağmen sağolsunlarki Aşuremi verdiler :)) Burdan şu anlaşılıyorki hala komşuluk ölmemiş :))Aşureyide çok severim hanii :))Geçen sene Hamileyken Aşure çok yedim,Ecrin Naz'ı öle besledim :)))
Malzemeler;
Yarım kg.buğday
1.5 kg.şeker
Yarım bardak pirinç
1 bardak haşlanmış nohut
1 bardak haşlanmış kuru fasulye
1 kase haşlanmış yada ızgaralanmış kabugundan ayrılmış kestane
1 bardak haşlanmış mısır
1 çay bardağı doğranmış kayısı
1 çay bardağı üzüm
1 çay bardağı incir
1 çay bardağı kuş üzümü
1 elma doğranmış
2 portakal kabuğu rendesi
1 havuç rendesi
1 bardak ayıklanmış hurma
1 çay bardağı şam fıstığı
1 bardak bal
1 çay bardağı gül suyu
1 kase ayıklanmış nar taneleri
2 yemek kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı zencefil
1 bardak süt
1 bardak beyaz dut
2 paket vanilya
Çorba kıvamında olacak şekilde su
Fındık,Ceviz
Hazırlanışı;
1 gece önceden buğdayımızı haşlıyoruz.Sabaha kadar içindeki su ile dinlendiriyoruz.Dinlenen aşurelik buğdaydaylarımıza 2 bardak su ve pirinci ilave ediyoruz,haşlıyoruz,sonrasında fasulye ve nohutu tenceremize katıyoruz.Hemen ardından kayısı,üzüm,kuş üzümü,dut,kestane,hurma ve mısırı katıyoruz.Portakal kabuğu rendesinide ilave ediyoruz.Bolcana koyu çorba kıvamında olacak şekilde su koyuyoruz.Başka bir kenarda nişasta ve sütü karıştırıp aşuremize katıyoruz.Vanilya,zencefil,bal ve gül suyunuda katıyoruz.en son incir,havuc rendesi ve elmamızı ve şekerimizi katıp karıştıra karıştıra kaynatıyoruz,kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz.En son kaselere alıp,Şam fıstığı,Ceviz,fındık ve nar taneleri ile süslüyoruz...

Hiç yorum yok: