14 Ocak 2008 Pazartesi

Özbek Mantısı






Kerime abla..Yaklaşık 6 yıldır İstabulda..Çoluk Çocuk memleketinden gelmiş..Tüm çevre onları çok sevdi..
Birgün yine oturmaya gittiğimizde kendi usullerince mantı yaptılar...Bende karelendirdim :)
İç harcı bildiğimiz soğanlı baharatlı kıymadan yapılmış bir harç.Fakat sunumu farktı patates,domates,biber ve soğanlı harç pişirip üzerine sos olarak kullanıyorlar...
Daha çok tarifleri var,Özbek pilavları,Hanım hamuru...İnşallah bir gün onlarıda karelendiririm...
Tarifi;
2 yumurta,
2 bardak su
Alabildiği kadar un ve tuz,
ile sert bir hamur elde edene kadar yoğurulur.Hamurlar açılır ve dikdörtgen kesilir.
İçine 2 soğan rendesi,
Yarım kilo kıyma,
Ve baharatlar ilave edilen harcımızdan minik minik koyulur (harcımız çiğdir) Ve şekil verilerek hamurlar kapatılır.Şekil vermeye gelince dikdörgen kesilen hamurları içinin harcı konduktan sonra dikdörken olarak yine kapatılıt ve iki uc birleştirilir.bende pek beceremedim ama siz şekle bakıp deneyin :)))
Kaynamış suda 20 dk pişirilir.
Üzerinin sosu için ise;
Soğan,biber,sıvı yağda kavrulur domates rendesi,tuz,yarım bardak su ve ufak ufak doğranmış 1 patates ilave edilir.pişirilir.Haşlanan mantılarımızın üzerine bu sostan dökülür.Arzu edilirse eritilmiş tereyağıda üzerine gezdirebilirsiniz..

2 yorum:

Unknown dedi ki...

çok güzlgörünüyormantılar.buradan bakılınca nasılkatlanacağını hiç anlayamadım.yarımcı olurmusunuz lütfen.bu şekliyle ben çok yapmak istiyorum ama bir yerdede nasıl katlanıp nasıl kesiliini bulamaım doğrusu

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

dikdörtgen kesilmiş hamura iç harcı konuyor.ve kapatılıyor dikdörgen olarak.sonra her iki ucu birbirne yapıştırılıyor.birazda el marifeti lazım tabii.el alışkanlığı...
sevgiler