13 Ekim 2008 Pazartesi

Haluj (Çerkez Yemeği) (Kayınvalidemle Birlikte Biz Yaptık)


Hamur bezelerimiz..
İç harcımız
Açılmış yufkamız
büyük bardakla kesiyoruz içlerine harcımızdan koyuyoruz
Halujları çimdikleyerek sıkıca kapatıyoruz
Sofra bezine serilmiş halujlar
3 litre kaynamış suya halujlarımızı atıyoruz ve dibe çöküyor.birazda suyumuza sıvıyağ damlatıyoruz.
Pişen halujlar su yüzeyine çıkıyor şişerek..Kevgirle geniş bir tabağa alıyoruzİlk defa yaptık haluj..Ve usta halujculara taş çıkardık diyebilirim :) Herkese tavsiye ediyorum.Korkmayın yapmaktan çekinmeyin inanın o kadar kolayki başarabilirsiniz :)

Hamurumuzun Malzemeleri:


1 Yumurta

750gr. un

1 tatlı kaşığı tuzIlık su

İç malzemeleri:

2 adet minik doğranmış soğan
Yarım bardak zeytinyağı,1 yemek kaşığı pulbiber
Biraz karabiber ve Çok Az tuz

1-1.5 kg haşlanmış ve püre haline getirilmiş patetes


Sos malzemeleri:

3 yemek kaşığı tereyağı,,5 yemek kaşığı sıvıyağ,3 tatlı kaşığı pulbiber

Sarımsaklı Yoğurt

Unu ve 1,tatlı kaşığı tuzu karıştırın. Ilık suyu azar azar ekleyerek mantı hamurundan biraz daha sert bir hamur yapın. Hamuru bezelere ayırın ve bezelerin üzerine nemli bez örterek 10 dakika dinlendirin. Bi yandanda patateslerimizi halayıp,kabuklarını soyup çatalla yada patetes ezicisiyle ezelim.
Bir tavaya 3 kaşık yağımızı,sıvı yağımızı ve yemeklik doğradığımız soğanları alalım ve kavuralım.
Püre haline getrilmiş patateslerle pulbiberi,karabiberi ve tuzu karıştırıp,kavurduğumuz soğanlara katalım.iç malzememiz hazırdır.Dinlendirilmiş hamur bezelerinin her birini mantıdan biraz daha kalın olcak şeklilde açın. Bunlardan büyük daireler kesin geniş bir bardak yada kase yardımı ile..Dairelerin içine 1 tatlı kaşığı patatesli içten koyun. Çiğ börek kapatır gibi kapatın. (hamurların tamamen yapıştığından emin olun, yoksa patatesler dökülebilir.) Halujları borcam bir tepsiye havlu kağıt yada bez serilmiş bir sini tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizin.Derince bir tencereye 3 litre su koyarak kaynatın. Su kaynayınca bir tatlı kaşığı tuz ve az sıvıyağ atın. Her bezeden çıkan halujları arasıra tahta kaşıkla karıştırarak tek seferde haşlayın. (ben hepsini birlikte haşladım)(Tencerenin ağzını kapatmayın.) Pişen halujları kevgirle sudan alın.Sos için tereyağını(sıvıyağ,zeytinyağıda olabilir) eritip pulbiberle karıştırın. Servis tabağındaki halujları sarımsaklı yoğurtla ve üzerine dökülen bu pulbiberli sosla servis yapın. Afiyet olsun..

Not:Öyle leziz bir tat olduki hemen tükendi daha olsa daha yiyilirdi :)

Hiç yorum yok: