14 Ekim 2008 Salı

Nilgün'ün Bülbül Yuvası

Bayramda yapıldığı için baklavalar şerbeti kurumuş :)Malum 2 hafta olmuş..

Malzemeler;

Hamuru için;

2 Adet Yumurta

1 Çay Bardağı Süt

1 Çay Bardağı Ayçiçekyağı

Yarım Çay Bardağı Su

Alabildiğince Un

Bir Tutam Tuz

İç Malzemesi:

250 gr.çekilmiş ceviz içi

5 yemek kaşığı toz şeker (şekerle ceviz karışıcak)


Şerbeti için:

4.5 Buçuk Su Bardağı Şeker

3.5 Su Bardağı Su

1/4 Limon (4-5 damla)

Açmak İçin;

1 paket nişasta

1 bardak un

Üzeri İçin,

300 gr.margarin yada tereyağı (eritilmiş,ılıtılmış)

Şerbetin Hazırlanışı;

Tüm malzemeyi bir tencerede kaynatın. Şerbet iyice köpürüp kaynadıktan sonra 10 dk. daha kaynatıp kepçeyle şerbeti damlatın. Kepçeden damlayan şerbetin biraz uzayarak damlamasına dikkat ediniz.

Hamurun Hazırlanışı;

Geniş bir kaba 2 adet yumurtayı kıralım. İçine 1 çay bardağı sütü, 1 çay bardağı sıvı yağı, yarım çay bardağı suyu ve 1 tutam tuzu ilave ederek karıştıralım. Bu malzemenin alabileceği kadar unu azar azar ilave edelim. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğurun.Hamurdan ceviz iriliğinde bezeler koparalim.Bezelerin üzerine nemli bir bez örterek 2 saat dinlendirelim. Nişastayı 1 su bardağı un ile karıştıralım. Sert bir zemine nişastalı un karışımını serpelim. Bezeleri bu karışımın üzerine koyalım. Üzerine de nişastalı karışımdan serperek, çok ince bir oklava ile yufkaları açalım incecik..Yufkanın üzerine oklavanızı koyup iç malzemeyi yufkaya oklava uzunluğunda koyup yufkayı oklavaya sarınız. İki elinizle oklavadaki yufkayı büzünüz. Oklavadan yufkayı çıkarıcaksınız. Yufkayı 10 cm keserek ay şekline getirerek kendi etrafında gül böreği gibi sarınız ve yanyana aralıksız tepsiye diziniz.Daha sonra ılık 300 gr.eritilmiş margarin yada tereyağını tepsinin her tarafına gelecek şekilde gezdirerek dökünüz.Önceden ısıtılmış 180-200 C fırında 40 dk. pişirin. Pişirme esnasında dikkat edilecek husus tatlıların altı ve üstü aynı renkte pişmesi gerekir.Tepsiyi fırından alıp tatlımızı soğutalım. Daha önceden hazırlamış oldugumuz ve Ilıttığımız şerbeti bir kepçe yardımıyla tatlının üzerine gezdirelim. Şerbetini emdikten sonra baklavaları servis tabağına alalım. Ortalarına Antep fistığı yada ceviz serperek servis yapalım.


Not: Bülbül yuvasını daha güzel pişmenin püf noktası, tatlıların tepsiye yan yana ve aralıksız dizilmesi imiş. Kenarlarda boşluk kalmayacak şekilde bir tepsi tercih edilmesi gerekiyormuş. Eğer bülbül yuvalarını büyük yapmak istiyorsanız oklavaya sardığınız yufkayı hiç kesmeden kendi etrafında sarabilirsiniz yada 15-20 cm uzuluğunda kesebilirsiniz...Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: