28 Eylül 2010 Salı

Haluj Çerkez Yemeği (Hinkal,Metaz)



Enfes bir tarif ile karşınızdayım.Bu sıralar çok fırsat bulamasamda yeni tarifler yapmaya malumunuz yerleşme düzen oturtma aşamasındayım taşındığım için yinede sizleri tarifsiz bırakmamaya çalışıyorum :=) Bugünkü tarifimizi Annemin çerkez arkadaşları yapar genelde bu yemeği sık sıkta yapıp yollarlar sağolsunlar.Genellikle evlerinde toplantı ve gün yaptıklarındada bu yemek yapılır.Biz patatesli yaptık ama peynirliside inanılmaz güzel oluyor mutlaka denemelisiniz..
Farklı illlerde bu yemeğin adı farklı söyleniyor,Hinkar,Metaz,Haluj Gibi..
Ben Haluj Olarak biliyorum :) Birde velibah ları var oda nefis bir lezzettir.İlerleyen günlerde onunda tarifini vericem.Bu tarifi vermek geçen gün sevgilim Bal Arkadaşım Mutfakcini blogununda görüp aklıma geldi.
Tabii arşivimden bir tarif bu..Dilerseniz yapım aşamalarınada 
 BURADAN Bakabilirsiniz..
Sıra Geldi Tarifimize,



Hamurumuzun Malzemeleri:


1 Yumurta
750gr. un
1 tatlı kaşığı tuz
Ilık su

İç malzemeleri:


2 adet minik doğranmış soğan
1/2 Su Bardağı Yonca zeytinyağı
1 yemek kaşığı pulbiber
Biraz Kotanyi karabiber ve Çok Az tuz
1-1.5 kg haşlanmış ve püre haline getirilmiş patetes


Sos malzemeleri:

3 yemek kaşığı tereyağı
3 tatlı kaşığı Kotanyi pulbiber
Sarımsaklı Yoğurt

Hazırlanışı:

Unu ve 1,tatlı kaşığı tuzu karıştırın. Ilık suyu azar azar ekleyerek mantı hamurundan biraz daha sert bir hamur yapın. Hamuru bezelere ayırın ve bezelerin üzerine nemli bez örterek 10 dakika dinlendirin. Bi yandanda patateslerimizi halayıp,kabuklarını soyup çatalla yada patetes ezicisiyle ezelim.

Bir tavaya 3 kaşık yağımızı ve yemeklik doğradığımız soğanları alalım ve kavuralım.

Püre haline getrilmiş patateslerle pulbiberi,karabiberi ve tuzu karıştırıp,kavurduğumuz soğanlara katalım.iç malzememiz hazırdır.
Dinlendirilmiş hamur bezelerinin her birini mantıdan biraz daha kalın olcak şeklilde açın. Bunlardan büyük daireler kesin geniş bir bardak yada kase yardımı ile..Dairelerin içine 1 tatlı kaşığı patatesli içten koyun. Çiğ börek kapatır gibi kapatın. (hamurların tamamen yapıştığından emin olun, yoksa patatesler dökülebilir.) Halujları borcam bir tepsiye havlu kağıt yada bez serilmiş olarak birbirlerine değmeyecek şekilde dizin.
Derince bir tencereye 3 litre su koyarak kaynatın. Su kaynayınca bir tatlı kaşığı tuz atın. Her bezeden çıkan halujları arasıra tahta kaşıkla karıştırarak tek seferde haşlayın. (Tencerenin ağzını kapatmayın.) Pişen halujları kevgirle sudan alın.
Sos için tereyağını(sıvıyağ,zeytinyağıda olabilir) eritip pulbiberle karıştırın. Servis tabağındaki halujları sarımsaklı yoğurtla ve üzerine dökülen bu pulbiberli sosla servis yapın. Afiyet olsun
..http://www.degisiktatlar.com/2008/10/haluj-erkez-yemei-kaynvalidemle_13.html

8 yorum:

Lezzet Adası dedi ki...

bu yemeğin hastasıyım çoook lezzetlidiir. ellerinize sağlık.içinden bir tane aldım :)) sevgiler...

ümmühan dedi ki...

Allah işlerinde kolaylıklar versin yeni evin hayırlı olsun
Ellerine sağlık değişik bir yemekmiş, denemem gerekenlere ekledim

emelce yemek dedi ki...

bugun cerkez gunu galiba baska bir arkadasin blogunda da rastladim.benim de cok sevdigim bir manti ,cerkez bir buyugumuzde yiyip ogrenmistim,eline saglik

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Of çok güzel görünüyor.Afiyet olsun.
Sevgiyle:)

HATİCE dedi ki...

Nefis görünüyor ellerinize emeğinize sağlık...

Nilgün Komar dedi ki...

eline sağlıkkk

Unknown dedi ki...

normalde çerkez yemeklerini fazla yemem ama bu çok ilgimi çekti gerçekten. enfes duruyor.

humeyra dedi ki...

Çok fena hamileyim. Bu resim beni benden alıyor. Tembellikten de yapamıyorum. Tam yapayım dedim patates 2 tanecik kalmış. Kısmet değilmiş.