25 Mayıs 2012 Cuma

Kırmızı Pancar Suyu Ve Faydaları




Kırmızı Pancarın ve Suyunun Faydaları
Kırmızı pancar faydaları. Yumrularından sebze olarak faydalanılan kırmızı pancarın anavatanı Akdeniz bölgesidir.
A, B, C vitaminleri,fosfor, demir, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum içerir. Pancarın yaprakları da vitamin ve mineraller bakımından zengindir.
Kırmızı rengini veren pigmentler kansere karşı savaşta etkilidir. Kansere karşı etkisi olan doğal kırmızı pigmentler yüksek oranda yer alır.
Kalp sağlığını korur.
Hipertansiyonu önlemek için pancar suyu tüketilebilir.
Kırmızı pancar suyu kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Günde bir bardak kırmızı pancar suyu içmek yüksek tansiyonunun düşürür.
Zengin folik asit ve betain oranına sahiptir.
Karaciğeri korur.
Böbrekleri çalıştırır.
İştah açıcı etkisi vardır.
Demir eksikliği olanların pancar suyu içmesi tavsiye ediliyor.
Taze, çiğ ve rendelenmiş şekilde salatalarda alınabilir. Pişirilmesi yararını azaltacaktır.
Kırmızı Pancar kanı temizliyor, kansere, diyabete ve vereme karşı koruyor!
Hastalıkların kol gezdiği bir dönemde yaşıyoruz. Sentetik ilaçlar ile adeta köşe kapmaca oynuyoruz… Her bir yandan korkuların, yapay gıdaların, kozmetiklerin ve sonunda değişik hastalıklara sebep olan binlerce ürününün pazarlandığı günümüzde sağlıklı kalmak adeta bir sanat! Tabii bu sanat araştırma ve uygulama ile alışverişte başlayıp, mutfaktan, sofraya devam eden bir zincir…
Alışverişlerimizde tüm günlük ihtiyaçlarımızı doğamıza en uygun doğal ürünleri seçerek, hazırlamada ürünün özelliklerine ve etkilerine dikkat ederek, tüketirken de zamanlama ve oranına hassasiyet göstererek hem çevremiz, hem kendimiz hem de ailemiz için sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürmek mümkün
Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek kış aylarının müzmin hastalığı gribe yakalanmadan yaşamak ister misiniz, mide ve bağırsaklarınızı rahatlatarak gaz sancısından kurtulmaya ne dersiniz, kanınızı adeta yıkayarak mikroplardan arınmak nasıl olur? Karaciğerimizi mutlu etmek, cildimizi güzelleştirmek, sinirlerimizi sakinleştirmek de artık çok kolay… En önemlisi aynı anda, şeker hastalığı, verem ve kanserden korunmak!
Nasıl mı? Kırmızı yuvarlak, tatlımı tatlı, harika olur salatası, kış mevsiminde her akşam sofralarda kırmızı pancar, mazide kalır korkunç hastalıklar…
Tabiattan şifamızı alarak kırmızı pancar ile tanışmaya veya tanıyorsanız geçmişten günümüze bu muhteşem bitkiyi tüm özellikleri ile yakından incelemeye ne dersiniz?
Kırmızı Pancar/ beta vulgaris
Ispanakgiller/ chenopodiaceae ailesindendir. Anavatanı Akdeniz Bölgesi olup, çok eski zamanlardan bu yana besin maddesi olarak kullanılıyor. Arkeologlar Mısır mezar taşlarındaki bazı bitki resimlerinin pancar olduğunu ileri sürerler. Kırmızı pancarın toprak içindeki yumruları kırmızı renkte olup, şeker pancarından daha küçük olan kırmızı pancar ince köklü iki yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları da şeker pancarına göre daha kırmızıdır. Ege Bölgesi’nde halk arasında kırmızı pancar “çükündür” olarak bilinir. Ülkemizde hemen her bölgede yetişir.
Muhteşem sebze “Kırmızı Pancar” nasıl yetişir?
Kırmızı pancar tohumları bahar başından, yaz sonuna kadar ekilebiliyor. Erkenci denen çeşitlerde Ekim’den itibaren ortalama 4- 4,5 ayda, diğer türlerde ise 6 ayda hasat edilebilir. Birinci yıl pancar ve üzerinde rozet şeklinde yer alan yapraklar gelişiyor. İkinci yıl üzerindeki yapraklar, çiçekler, meyveler ve tohumları taşıyan sürgün meydana geliyor. Olgunlaştığını, en dıştaki yaprağın sararmasından ve türüne göre, gereken iriliğe ulaşmasından anlamak mümkün.
Bol yapraklı olan ve ıspanak gibi değerlendirilen bu sebze gelişmiş kök yapısı sayesinde kuraklığa karşı da çok dayanaklı. Ancak ana kazık kök zarar görürse, hafif susuzluğa bile dayanamıyor yani bir o kadar da narin!
Kabuğunun ya da etinin rengi koyu kırmızı ya da morumsu kırmızıdır. Organik maddece zengin, derin ve killi topraklarda iyi gelişim gösterir. Çok asitli topraklardan hoşlanmaz. Çimlenmenin başarılı olması için tohumun toprakla temas etmesi gerekir. Tuza dayanıklıdır. Topraktaki bor miktarının düşük olmaması gerekir Aksi takdirde, büyüme yavaşlar ve yumruda lekeler oluşur. Yani kırmızı pancar alırken düzgün yuvarlak hatlı, kırmızı-mor renkli, lekesiz ve olgun olanı tercih etmek gerekiyor!
Vitamin ve mineral zengini “Kırmızı Pancar”
A, B, C ve P vitaminlerinden zengindir. Serinletici, iştah açıcı, besleyicidir. Bileşiminde bulunan ve radyoaktif bir eleman olan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Pancar aynı zamanda fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom, çinko, manganez ve şeker bulunur.
İnsan vücuduna mucize etkileri
Kırmızı pancar alyuvarların oluşmasında rol oynar. Kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biridir. Havuç suyuyla yarı yarıya karıştırılan kırmızı pancar suyu, günde 400 gr. içildiğinde alyuvarların sayısını kısa zamanda yükseltir.
Damarlarda toplanan mineral kalsiyumu en iyi eritebilen de yine pancar suyudur. Zerdeçal, mürrisafi veya tarçınla pişirilmiş kırmızı pancar, karaciğer ve dalaktaki tıkanıkları açar. Böbrek ve safrakesesi temizler.
Pişirilmiş ve ezilmiş kırmızı pancar şişliklere sarılırsa, şişlikleri indirir.
Kırmızı pancar suyu içmek, rahmin fibromlarını ve miyomları ile göz perdelerini eritir, yüksek kan şekerini ve tansiyonu indirir.
Prostat, verem ve sinir hastalıklarında faydalıdır.
Ilık pancar suyu kulağa damlatılırsa, ağrısını keser ve iltihaplanmayı durdurur.
Kafa derisine sürülürse kepeğe karşı çok iyi gelir.
Mide ve bağırsak üzerinde olumlu etkisi vardır.
Kemik zafiyeti olanlara çok fayda verir.
Karaciğer hastalıklarına karşı koruyan özelliği ile tanınır ve karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. B vitaminleri ve fosfor ile sinirleri yatıştırır.
İçinde bulundurduğu radyoaktif madde ile vücudu şeker hastalığına, vereme ve kansere karşı koruyor.
Almanya’da Dr. Sigmund Schmidt ve Macaristan’da Dr. Ferenczi bu bitkiyi lösemi ve kanserde önleyici ve tedavi edici olarak kullanmaktadırlar.
Nasıl tüketilir?
Kırmızı pancar Avrupa’da yemeği yapılan bir sebze, yurdumuzda turşusu meşhur. Salata olarak tüketmeyi alışkanlık haline getirirseniz aslında en faydalısı bu! Ancak, çeşni vermek için salata içine katılan baharat ve fabrikasyon sirke gibi yoğun asitli soslar pancarın sindirimini güçleştirir, bu yüzden salatanıza biraz sızma zeytinyağı, biraz limon ve doğal kaya tuzu ile hafif bir sos hazırlayabilirsiniz. Limon yerine doğal nar ekşisi veya organik turunç ekşisi ya da evde yapılmış elma veya vişne sirkesi de kullanabilirsiniz. Özellikle vişne sirkesi ile harika oluyor…
Maydanoz ve kereviz yaprakları kırmızı pancarın faydasını arttırıyor.
Kırmızı pancar kaynatılıp içilirse idrar söküyor, mide ekşimesini ve mide ağrısını gideriyor. Kan yapıyor, karaciğere de faydalı oluyor. Yapraklarını da taze olarak yiyebilirsiniz, salatalarınıza katabilirsiniz.
Kırmızı pancar suyu, karalahana, ıspanak, havuç veya semizotu suyuyla karıştırılabilir.
Kırmızı pancar suyunu içerken 30-50gr’dan başlayarak 400 grama kadar çıkmak mümkündür. İlk önce 50gr. kırmızı pancar, 150gr. havuç suyuyla karıştırılır, sonra 75gr. kırmızı pancar, 125 gr. havuç suyu, sonra 100gr. kırmızı pancar, 100gr. havuç suyu, sonra da saf kırmızı pancar, su ile karıştırılarak içilir
Dikkat şeker hastası olanlara zararlı!
Bu kadar olumlu etkisinin yanında şeker pancarının sakıncalı olduğu durumlar da var! Şeker hastalığına karşı koruyor ancak şeker hastası olanlara içerdiği yüksek şeker miktarından dolayı zararlı. Şeker hastaları kırmızı pancarı tüketmemeli!
Yüksek tansiyonu olanlar az miktarda tüketmelidir.
Kaynaklar:
Gerçek Tıp/ Dr. Aidin Salih .
Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi/ Prof. Dr. Turhan Baytop
Şifalı Bitkiler/ Prof. Dr. Ahmet Maranki
Bitkisel Protein İle Dengeli Beslenme/ Müheyya İzer
İksir-i şifa/ Halit Özgülen
Doğal Tedavi Yöntemi/ D. Ulvi Türkmenoğlu 
bahce.gen.tr
Not: Fotoğrafta gördüğünüz kırmızı pancar suyunu ben sıktım.3 adet yıkanmış temizlenmiş kırmızı pancarı katı meyva sıkacağından geçirerek sabah saatlerinde tükettim.Karaciğer için böbrekler ve safra kesesi içinde faydalı olan kırmızı pancar bir nevi detoks yapmaya yarar.. Yapanlara şifa olsun..
Eğer katı meyva sıkacağınız yoksa kaynatıp suyunuda içebilirsiniz.. Şeker hastaları kullanmaması öngörülüyor..
Herhangi bir rahatsızlığınız varsa yinede doktorunuza sormadan çok fazla tüketim yapmayın..
Ahmet Maranki Kırmızı Pancar Kürü
Prof.Dr.Ahmet Maranki Kırmızı pancar‘ın çok faydalı olduğunu özellikle karaciğerden kaynaklanan bir çok hastalığın ,cilt hastalıklarının,sedef,egzama,kurdeşen,saç dökülmesi gibi hastalıklara şifa verdiğini açıkladı ve kürünü söyledi.
Kırmızı pancar kürü: Kırmızı pancarı, 1 gece önceden, sirkeli suya koyup,iyice kirlerinden arınmasını sağlayın; Sabah, pancarı 1 litre kaynar suya koyarak, 3 dakika kaynatın. Bir süre demlendirdikten sonra, suyunu süzün ve cam bir kavanoza koyun. Bu suyu günde 3 defa sabahları aç karnına için 3 hafta boyunca her gün taze olarak yapın ve için .

maranki.com
Yada
Kırmızı pancar kürü hazırlanışı:
Önceden iyice temizlenmiş 250 gram kırmızı pancarı dörde bölerek 1 litre kaynar suda 3 dakika kaynatın.
Demlendikten sonra elde ettiğiniz pancar suyunu Sabah, akşam ve gece yatmadan önce olmak üzere günde 3 kez aç karnına 1 er bardak için. Bu uygulamaya 3 hafta devam edin. Her gün taze olarak hazırlanmalıdır.
AHMET MARANKİNİN GENÇLİK VE DETOKS KÜRÜ TARİFİ
Ahmet Marankinin, 10 yaş gençleşme formülü sebzelerle yapılan bir detoks kürüdür. bu kür yılın belli zamanlarında yapılabiliyor ancak. Ekim,Kasım ve Aralık aylarında 1′er haftalık kürler halinde uygulanabilen dotoks programının uygulama biçimi şöyle:
Detoks programı boyunca uzak durulması gerekenbazı besinler :
Ekmek , hayvansal gıdalar, et ,süt, yumurta, peynir ,konsantre gıdalar,şeker yenmeyecek, siyah çay içilmeyecek, .
DETOKS PROGRAMININ UYGULANIŞI :
Sabah: Lahana, havuç, maydonoz, ıspanak , kırmızı pancar gibi sebzelerin suları sıkılarak her sabah aç karnına, kahvaltı yerine, 2 bardak vucut sıcaklığında içine 1tatlı kaşığı zeytinyağı koyularak yudum yudum için.
Öğlen :mevsiminde olan sebzeler 5 dakika kadar hafif haşlanarak yenilecek suları da içilecek.
Akşam: salata ve sebze çorbası tüketilecek başka bir şey yenilmeyecek.
Detoks programının 7. günü akşamı, akşam yemeği yerine 1 su bardağı limon suyu ve 1 su bardağı zeytin yağını yudum yudum, burundan nefes almaya özen göstererek içeceksiniz. Burundan nefes almanın amacı, yağın vücutta gezinmesi ve bedeni temizlesi. Sabah kalkınca da lavman yapılacak.
LAVMAN İÇİN :
İki buçuk litre su kaynayanatılır. Kaynayan su vücut ısısına gelene kadar soğutulur. İki kaşık limon suyu ve elma sirkesi ilave edilir.
Öncelikle bu karışımın yarım litresi, sulu lavman setinin torbasına doldurulur. Lavman setinin hortumunun ağzı hafifçe yağlandıktan sonra, diz dirsek pozisyonu alarak, makata sokulur. Lavman setindeki suyun kalın bağırsağa dolması beklenir. Dolduktan sonra minimum 5 dakika su kalın bağırsakta bekletilir.
Erken boşaltım hareket refleksi oluşursa boşaltım yapılır. Daha sonra hazırlanan karışımın iki litresi lavman setine doldurulur ve lavman işlemi için hazırlanılır.

1 yorum:

Şeker Tadında dedi ki...

güzel bilgiler
paylaşım içinteşekkürler