29 Ocak 2012 Pazar

Köfteli Hünkâr Beğendi



Hünkar Beğendi'nin Hikayesi:

  • Hünkar Begendi" ya da günümüzde kısaca "beğendi" denilen patlıcan püresinin Osmanlı mutfağına ne zaman girdigini bulamadım.
  • Marienna Yerasimos'un 500 yıllık Osmanlı kitabında,Bir rivayete göre, ilk kez 1869'da, Abdülaziz döneminde, İstanbul'u ziyaret eden İmparatoriçe Eugenie'nin onuruna, Dolmabahçe sarayının mutfaklarında pişirilmiş.
  • Mehmet Kamil, "Kavurmalı Patlıcan" tarifinde, beğendiye benzeyen bir yemegi anlatıyor ve ekliyor: "Ekseri katolik aşcıları pişirirlermiş.
  • Kremalı patlıcan ;
    Bu patlıcan yahnisi çok güzel tadı olan bir tür kremalı yemek ki adına bundan dolayı Türkçe hünkar beğendi denilmiştir. Geleneksel olarak "HOONkar BAYendi" diye söylenir ve yanında baharatlı hafif ateşte kaynatılan tas kebabı ile yenir. Bu yemeğin nasıl ortaya çıktığına ait iki hikaye vardır. Osmanlı mutfağının aşçıları hanedanı memnun etmek adına geliştirdikleri mutfak teknikleri ile ün yapmışlardır ki bu yemeğinde Sultan IV. Murat için 1612 ve 1640 yılları arasında yaratıldığı düşülünür. Bir başka öykü de bu yemeğe bu adın verilmesinin 19. yüzyılın yarısında Topkapı Sarayını ziyaret eden III. Napolyon’un eşi kraliçe Eugenie tarafından rica edildiğini ifade eder. Kaşkaval veya kaşar peyniri Ortadoğu Yunan ve Ermeni marketlerinde bulunabilir
    Tas kebabı (Türkiye):
    Müslüman ülkelerde yahniler bir kaç nedenden dolayı yaygındır. Tarihsel olarak yakıt azlığı ve açık ateşte pişirmenin odunun kolay tükenmesine neden olan bir yöntem olması nedenler arasındadır. İkinci olarak da hafif ateşte tencerede sebzelerle pişirilen yemekler mükemmel bir sos oluşturduğundan daha yaygın bir pişirme metodu oluşturuyordu. Üçüncü bir nedense uzun sure pişirilmiş etin daha az kanlı olacağı ve bundan dolayı İslam dininde var olan kan yememe kuralına uygun olacağıydı. Bu yahnin adı olan tas kebabı etler aynı yağda pişirilmeden once sebzelerin yağa vurma metodu ile pişirilmesi ile başlar. Yahni tencerede pişirilir ve daha sonra tabağa ters çevirilir. Geleneksel olarak tas kebabı kremalı patlıcanın üzerinde servis edilir ve birlikte adına “Hünkar Beğendi” denir.
  • 500 Yıllık Osmanlı Mutfağı, Marienna Yerasimos, Boyut Yayınları,Özcan Ozan'ın Özcan Ozan'ın Özcan Ozan'ın The Sultan's Kitchen
Bu Tarif Sevgili Komşum Filiz'e Ait Nefis Bir Tarif..
Kendisi bu tarif ile bir yarışmaya katılmıştı..
Şimdi sizlere yarışma tarifini paylaşıyorum..

KÖFTE MALZEMELERİ :
BEĞENDİ MALZEMELERİ
500 gr. Kuzu Kıyması (2 defa çekilmiş) 
2 kg Kemer Patlıcanı
500 gr. yağsız Dana Kıyması (2 defa çekilmiş) 
3-4 yemek kaşığı Un
1 Adet orta boy Kuru soğan ( rendelenmiş) 
150 gr. Tereyağı
1 Adet Yumurta 
½ çay bardağı Hindistan Cevizi Sütü
1-2 dilim Ekmek içi 
3 Su Bardağı Süt
½ demet Maydanoz (ince kıyılmış) 
1 Su Bardağı Kaşar Peyniri rendesi
Tuz, Karabiber, Kimyon, Kekik 
Tuz, Karabiber
1 Su bardağı Kırmızı Mercimek
½ Limon kabuğu rendesi
Kızartmak için Sıvı yağ 
SALÇALI SOS MALZEMELERİ
3-4 yemek kaşığı Domates Salçası
1 yemek kaşığı tatlı Biber Salçası
100 gr. Tereyağı
Tuz, Karabiber ve Kıvamınca Su
YAPILIŞI
Köftenin Yapılışı :Kırmızı mercimek yıkandıktan sonra, limon kabuğu rendesi ve tuz ile haşlanarak püre haline getirilir. Dana ve kuzu kıyması, kurusoğan, yumurta, baharatlar, ekmek içi ve mercimek püresi ile yoğurularak 30 dk. dinlenmeye bırakılır.
Daha sonra maydanozlarda ilave edilerek, top top yuvarlanır. Kızgın yağda kızartılır.
Kağıt havlu üzerine alınarak fazla olan yağından arındırılır.
Salçalı Sos Yapılışı :100 gr tereyağı eritilir. Domates ve Biber salçası katılarak kavrulur.
Tuzu ve karabiberide katılır. Suyu ayarlanır. Kaynatılır. Hazırlanmış olan köfteler salçalı sosa katılarak 5-6 dk. kaynatılır. Köfteler hazırlanmış olur.
Beğendinin Yapılışı :Patlıcanlar közlenir. Kabukları soyulur ve robottan çekilir. Tereyağı eritilir un katılarak hafif pembeleşenerek kavrulur. Hindistan cevizi sütü ve normal süt katılarak kıvamı ayarlanır. Közlenmiş patlıcanlarda ilave edilir. Sürekli karıştırılarak kıvamı kontrol edilir. Tuz ve Karabiberide ayarlanır. En son olarak Kaşar Peyniride ilave edilerek ocaktan alınır. Servis tabağına önce beğendi konulur, üzerine köfteleri ilave edilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet Olsun..

Hiç yorum yok: