6 Mart 2012 Salı

Pırasalı Arnavut Böreği


Merhabalar;
Daha öncede soğanlı arnavut böreği tarifi vermiştim,tadı damağımızda kalınca soğangillerden olan  pırasa ile güzel bir pırasalı arnavut böreği yapayım dedim...
Sizlerle Bu lezzeti paylaşmak istiyorum hemen :))  Burada Pırasayı sevmeyenler varsa bu böreğe bayılacak benden söylemesi :)) Çünkü bende pek fazla pırasa yemeyenlerdendim :))



Malzemeler:
3.5 su bardağı su
Tuz ve Alabildiği Kadar Un (1 kg.dan biraz fazla)
İç Harcı:
1 kg.İnce Doğranmış Pırasa
Karabiber ve Pulbiber
Tuz ve 1 çay bardağı sıvıyağ
Yağlamak İçin : Sıvıyağ yada eritilmiş tereyağı



Hazırlanışı:
Öncelikle Un,Tuz ve su ile yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
İçerisine bir kaç damla sıvıyağ ilave edebilirsiniz.
Hamurdan 12 eşit beze elma büyüklüğünde elde edip yuvarlayınız.
12 bezeyi 6 şar 6 şar halde kullanıcaz…
Bezeler tabak büyüklüğünde merdaneyle açılır.Bir kenara konur.Tüm açılmış bezelerin arasında sıvıyağ sürülür.
6 şarlı olarak yağlanmış tabak büyüklüğünde açılmış hamurla üstüste konur ve yarım saat dinlendirilir.
Yani araları yağlı 6 kat üstüste konmuş hamur olacak.. Diğer 6 lı bezeyede aynı işlem uygulanır…
Çünkü Tepsinin altına 6 kat hamur üstünede 6 kat hamur kullanılacak..
Bu arada Bir tavada pırasalar sıvıyağda kavrulur iyice pişince üzerine pulbiber çok az tuz ve karabiber eklenir.Ocağın altı kapatılır soğumaya bırakılır.
Dinlenen 6 ‘lı yağlanmış hamur elde kol yardımıyla tepsi büyüklüğünde açılır ve tepsiye dizilir.
İçerisine Pırasalı harçtan dökülür.
Diğer 6 lı yağlanmış açılmış hamurlar alınır ve onuda kol ve el yardımıyla tepsi büyüklüğünde açılır.
Pırasalı harcın üzerine kapatılır.Hamurun fazlası kalırsa üstüne kenarlarından kapatılır.
Bıçak yardımıyla tepsideki böreğimiz pişmeden dilimlenir.
Üzerine bol sıvıyağ sürülür ve 30 – 40 dakika pişmek üzere 200 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.. 
Sizede çay yada Ayran yanında bu leziz böreği tüketmek kalır..
Not: Pişmesine yakın çıkarıp üzerine eritilmiş tereyağı sürdüm.Sizde sürüp tekrar 5 dakika daha fırında tutabilirsiniz..

5 yorum:

Seda Kızılarmut Katrancı dedi ki...

Ayyy harika görünüyor. Ellerinize sağlık. Şimdi bu nasıl da güzel olmuştur. Yemeye doyulmaz.Hımmmm.


Sevgiyle Kalın.

Unknown dedi ki...

eşim pırasadan nefret ediyor..Bu şekilde sevdirebilirim belki..
Ellerinize sağlık..

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Arnavut böreğini merak ediyorum zaten o ayrı konuda. Pırasalı böreğede bayılırım. Ellerine sağlık Mehtap...

seher dedi ki...

Cok nefis olmus.tattim biraz ellerinize saglik.

Unknown dedi ki...

çok severim paylaşımınıza sağlık :)))