9 Ağustos 2011 Salı

Ramazan'a Özel Tarifler - 8 / Şebit Mantısı ( Kayseri Yağlaması )



Malzemeler:

Sosu icin:
300gr kıyma
4-5 kasik zeytinyagi
3 orta boy sogan
2 su bardagi rendelenmis domates veya 1 konserve kutusu dogranmis domates(ben bu sefer bunu kullandim).
5-6 sivri biber
bir su bardagindan biraz az sicak su tuz,karabiber
pulbiber

hamuru icin:
5 tane hazir tortilla yada lavas ekmegi
yada;
hamuru icin:
3 su bardagi kepekli un ve 1.5 su bardagi beyaz un 10 gramcik yas maya
biraz tuz ve alabildigi kadar ilik su hamurun durumuna gore azaltip cogaltabilirsiniz.
Hazırlık
once sos yapilacagi icin once sosun tarifini vereyim.
soganlari incecik dograyin ve siviyagda biraz kavurun daha sonra biberleri dograyin ve onlarida soganlarin icine atinki buharinda pissin.kiymayi ekleyin birkac kez cevirin sicak suyu ekleyin yarim saat kaynatin suyunu cekene kadar en sonuna tuz,karabiber ve pul biberide ekledikten sonra sosunuz hazir olcak.
Tarifin Hazırlanışı
hamuru icin:bir kabta un,maya,ilik su ve tuzla bir hamur hazirlayin.hamurdan 1.5 yumurta buyuklugunde 20 tane bezeler ayirip kepekli un yardimiyla bu bezeleri tabak buyuklugunde yufkalar acarak bunlari teflon tavada yada sacda pisiriniz.
Lavaşları tavada 2 tarafli isitin.
aralarina yapmis oldugunuz sostan koyarak 4 veye 5 kat yapin.
bir tavada 2-3 kasik siviyag veya tereyagla mix yaparakta olabilir 2-3 kasik su 2 kasik salcayi ve kirmizi biberi kizdirin.yapmis oldugunuz sebit mantisinin uzerine sarimsakli yogurt ve bu sosu eklerseniz super olur.arzuya gore kekik,nane ve sumakta kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.

sebit mantısı

4 yorum:

Özgen dedi ki...

Elinize sağlık bu mantıyı hep denemek istiyorum çok lezzetli sevgiler...

Gülcan dedi ki...

harika görünüyor ellerinize sağlık sevgiler.

Hayatın Tatları dedi ki...

Mmmmm süper.

humeyra dedi ki...

Çok harika görünüyor. Evdeki lavaşları böyle yapsam iyi olacak