25 Şubat 2012 Cumartesi

Sodalı Patatesli Pırasalı Nefis Börek



Bu muhteşem tarif tamamen doğaçlama çıktı.. Ve biz çok beğendik.. Lezzeti Çıtır Çıtır ,Kabarık Kıvamı Sarıyer Böreği ..
Bu Nefis Sodalı Börek Tarifini mutlaka deneyin..


5 Adet Büyük Yufka
Sos Malzemeleri
1 çay bardağı sıvıyağ
1 şişe sade soda


1 kg .Pırasa
1 kg.Patates
1 tatlı kaşığı biber yada domates salçası
Karabiber ve Pulbiber
Tuz
1 çay bardağı su


Öncelikle pırasalarımızı ayıklıyor,yıkar ve incecik taze soğan doğrar gibi doğruyoruz.Tavamıza biraz yağ koyup,pırasalarımızı sotelemeye başlıyoruz.Ardından patateslerimizi soyuyor ,minik minik doğruyoruz ve pırasalara ilave ediyoruz.1 çay bardağı su ilave edip,tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte kendi buharıyla pişmeye yumuşamaya bırakıyoruz.Pişmeye yakın ara ara karıştıyoruz yumuşamış olan patates ve pırasalara salçayı ilave diyoruz.İyice piştiğine emin olduktan sonra arzuya göre tuz,karabiber ve pulbiber ekliyoruz.Karıştırıyor ve ocağın altını kapaıyor iç harcını soğumaya bırakıyoruz..
Soda'yı bir kasenin içine boşaltıp , üzerine sıvıyağını ilave ediyoruz. Bu bizim sos malzememiz olacaktır.
Kare yada yuvarlak fırın tepsisini alıyoruz.Ben Yuvarlak tepsi Kullandım 40 cm çapında..
1 adet yufkayı tepsinin içerisine yayıyor kalan fazla kısmını dışarıya bırakıyoruz.Kenarları dışarda kalacak şekilde yerleştiriyoruz.
Üzerine sodalı yağlı sudan sürüyoruz. 1 adet yufkayı ayırarak diğer 4 yufkayada aynı işlemi uyguluyoruz.Tepsinin içerisine yayıyor kenarları dışarda kalacak şekilde sosluyoruz. Dört adet yufkadan sonra Patatesli Pırasalı iç harcımızın hepsini yufkaların üzerine eşit şekilde yayıyoruz.Pasta Gibi bol bol olacak iç harcı..
Ardından teker teker dışarda kalan yufkaları harcın üzerine kapatıyoruz.Bu işlem esnasında kapattığınız kenarlarıda teker teker soslarsanız daha güzel olur.
En son ayırdığımız yufkayıda fazlalıklarını alarak ve böreğin içine ziyan etmeden kapatarak örtüyoruz.
Kalan yağlı sodalı sosumuzun eğer yağı bittiyse biraz daha ilave ediyor ve bu sostan böreğin üzerine sürüyoruz bolca..
200 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri pembeleşene kadar pişiriyor.Biraz dinlendikten sonra dilimleyip servis ediyoruz.


7 yorum:

Unknown dedi ki...

Nasıl nefis olduğu görüntüsünden belli.:)
Ellerine,emeğine sağlık canım..
Sağlıklı mutlu haftasonları diliyorum..

Unknown dedi ki...

Nasıl nefis olduğu görüntüsünden belli.:)
Ellerine,emeğine sağlık canım..
Sağlıklı mutlu haftasonları diliyorum..

canimçektipişirdim dedi ki...

hiç kendim denemedim ama iki arkadasımda yedim gerçekten harika bi lezzet sodalısı da güzel kabarır,deneyeceğim bu tarifi ellerine sağlık cnm..

TuruncuTatlar dedi ki...

elimdeki çayın yanına çok iyi giderdi ellerine sağlık:)

Tarif diyarı dedi ki...

Pırasalı böreğe bayılırım gözlemeside harika oluyor ellerinize sağlık.Sevgiler

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

ellerine sağlık
mmm mis canım
:))
muhabbetle

Unknown dedi ki...

Çok güzel gözüküyor..
Özellikle pırasa yemeyen eşime bu şekilde yedirebilirim belki..