6 Ağustos 2010 Cuma

BOYOZ ( İZMİR YÖRESİNE AİT BİR BÖREK TÜRÜ )



Önce Boyoz Nedir Onu Paylaşmak İstiyorum sizlere daha sonra tarifimi..Boyoz İzmirlilerin sabahları vapurdan inince özellikle karşıyakada yanında haşlanmış yumurta eşliğinde yediği bir börek,poğça çeşididir.
Tabii evlerdede tüketilir.Her nekadar evde yapması zor olsada deneyebilirsiniz..

Vikipedi, özgür ansiklopedi Bilgileri
BoyozBoyoz, İzmir'e özgü ve İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, Türkiye'nin başka yerlerinde, çoğu kez, ya sadece ismi bilinen ya da ismi bile bilinmeyen,yağlı un da denen özgün bir hamurişidir. Başka yerde bulunmadığı veya hakikisi yapılmadığı için, boyozun gurbetteki İzmirliler için özel bir anlamı vardır.
Boyozu İzmir mutfağında 1492 sonrasında İspanya'dan kovularak İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudi toplumunun kazandırdığı konusunda bütün kaynaklar hemfikirdir. Yine İspanyol kültürünün uzantıları olan Arjantin, Şili, Peru, Meksika gibi ülkelerde de, özellikle Sefarad kökenli nüfus grupları arasında ve özellikle peynirli ve ıspanaklı türleri sıklıkla hazırlanmakta ve beğeni ile tüketilmektedir.
Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar bulunmaktadır. Boyoz ismi de, neredeyse kesin surette, İspanyolca "bollos" (bohça) kelimesinden türemiştir. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği olmuştur. Rivayete göre, İzmir'de boyozun en iyisini Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir'de boyozlar "Avram Usta’nın boyozu" adı altında satılmıştır. Avram Usta'nın devrettiği geleneği günümüzde Alsancak Dostlar Fırını'nın sahibi Halim Usta ve başka ustalar yaşatmaktadır.Karşıyaka'da ise sabahları rağbet gören Atakent Cafe Blue önündeki Börekçi Dayı'dır.
Erdem Usta'nın tarifine göre, öncelikle hamur yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendirilir. Daha sonra elle tabak genişliğinde açılıp bir süre daha dinlendirilen hamur, daha sonra yine elle sallanır ve tekrar açılır ve rulo yapılıp 1-2 saat daha dinlendirilir. Kulak memesi kıvamında kopma noktasına geldiğinde tavalara sıralanır ve küçük toplar halinde kesilerek yarım saat ile bir saat arasında nebati yağ içinde bekletilir. Çok yüksek ateşte tepsi ile fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs.) de konulabilirse de, hakiki boyoz sade olur. Hamurun özelliği un, çiçek yağı ve tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Boyoz alıntıdır.


BOYOZ ( izmire özgü yağlı ve lezzetli çıtır çıtır bir börek türü)


Malzemeler;

2 su bardağı un

1.5 su bardagı YONCA ayçiçek yağı

2 yemek kaşığı tahin

1 su bardagi ılık su

1 yemek kaşığı sirke

1 yemek kaşığı toz seker

1/2 tatlı kaşığı tuz

(Bu tarifle Maya ve Kabartma Tozu Kullanılmaz)
Hazırlanışı:

Un,su,sirke,tuz,şeker,tahin,çok az sıvıyayag,hepsini karistirip bir guzel yogrulur ve dinlenmeye bırakılır.

Çukur bir kaba 1.5 su bardağı sıvıyağ bosaltılır.

Yoğurulan hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar kopartılıp yağın icinde 30 dakika bekletilir.

Her bir parca hamur toplarından alınıp börek hamuru incelinde merdaneyle yada el ile çarşaf böreği gibi açılır,daha sonra

Rulo yapılır, tekrar açılır, tekrar rulo yapılır, tekrar açılır,her açılan yufkanın üzerine bolca sıvıyağ sürülür.

Üzeri yağlanıp rulo yapilip,top seklinde sarilir.

Kalan hamur toplarına aynı işlem uygulanır.Yağalnmış tepsiye dizilir.

Fırına koymadan once yaklaşık 30 dk.tepside dinlendirilmelidir.Üzerlerine yumurta sarisi sürülüp,180 dereceli önceden ıstılmış fırında üzerlerii kızarana dek pişirilir.Yanında Haşlanmış yumurta ile sıcak olarak servis edilir.Afiyet Olsun.

11 yorum:

umutluhayat dedi ki...

ellerinize sağlık güzel görünüyor

SERAP dedi ki...

Bir İzmirli olarak bir şeye açıklık getirmek isterim özellikle Karsıyaka'ya ait bir böRek değil İzmir'e ait bir börektir.Sabahları 2 boyoz 1 yumurtadır.Her ne kadar Karsıyakalılar İzmirliyiz demeselerde boyozda ksk'ya deil İzmire has bir börektir.Ve yenmeye değerdir...

emine dedi ki...

Bir izmirli ile evliyim ama hiç duymadigim bir tarif. Mutlaka esim için yapmam gerek bir tarif ;)
Paylasimin için tesekkürler!

Zehra Gürgen dedi ki...

ooo boyoz hemde evde yapım tarifi !! harikasın canım, İzmir'liler bayılacak bu tarife ...
Ben İzmir'in pek çok şeyini çok sevdim ama nedense boyozla aram pek iyi olmadı belki güzelinden yemedim bilemiyorum? ama tanıdığım tüm İzmirliler sever.

ellerine sağlık canım
sevgiler

Unknown dedi ki...

Yapması biraz uğraştırıcı gibi ama denemeye değer,çok nefis gözüküyor.ellerine sağlık,mutlu akşamlar:)

Nilgün Komar dedi ki...

şekerim eline sağlıkkkk....

kalpkurabiye dedi ki...

izmirde o kadar çok yedim ki bunlardan şahane:))
krdonda eimde boyoz yanımda aşkım nefis gün batışları yaşadım:)) harika bir tecrübe idi:)

ANNEMİNELİ dedi ki...

Çok duydum, ama hiç yemedim,lezzetli olduğunu duydum.Ellerine sağlık,sevgilerrr..Öptüm....

Egeden Tarifler dedi ki...

Serap Hanımın da belirttiği gibi boyoz İzmir'e has bir lezzet. İzmir'de sadece K.yaka'da değil simitçilerde, fırında vs. adım başı her yerde rastlarsınız. Çok da nefistir. İzmir'imize ait bir lezzeti paylaştığınız için teşekkür ederim, elinize sağlık.

seda dedi ki...

izmirde üniversite yillarimizda sabah erkenden kosa kosa okula yetismeye calisirken kokusu gelirdi burnumuza. o günleri hatirlattigin icin tesekkürler. Mutlaka denicem:)

sarımutfak-hande dedi ki...

izmire geldiğimde yiyorum
evde denemek aklıma gelmemişti
ellerinize sağlık
hayırlı ramazanlar