13 Ağustos 2010 Cuma

Sebzeli Peynirli Kol Böreği


Arşivimde kalmış bir tarif veriyorum.. Kış aylarına yaklaşırken güzel bir tarif.. He şimdi pırasa bulamazsanız eğer bu tarifi haşlanmış patates ve peynir ile deneyebilirsiniz..Harika bir Tarif olduğuna emin olabilirsiniz..

Hamur Malzemeleri:

1 su bardağı ılık süt
2 yumurta ( Bir Tanesinin sarısı ayrılıcak) 
3 Yemek Kaşığı Yonca Ayçiçek Yağı
1 çay kaşığı Tuz
Aldığı kadar un

Üzerine Sürmek için :

200 gr eritilmiş ılık margarin yada tereyağı

İç Malzemeleri:


1 kg.Pırasa ( Sadece Pırasanın yeşil yapraklı kısımları)

1/2 Çay bardağı Yonca Kanola Yağı

1 çay bardağı Beyaz Peynir

1/2 çay bardaği Süt

1 Çimdik Tuz

Kotanyi Karabiber,Pulbiber (Arzuya Göre)

Hazırlanışı:

Pirasanin yesil kısımlarını ince ince dograyıp,Bir tavaya kanola yağımızı alıp,pırasamızı kavuralım..Biraz pişince sütü ilave edelim. Sütle birlikte biraz daha pişirelim buharlaşıncaya kadar. Daha sonra Tuz,Karabiber,Pulbiber ve beyaz peyniri karıştırıp iç harcımızı soğumaya bırakalım.

Diğer tarafta hamurumuzu hazırlayalım.Un hariç tüm malzemeler karıştıralım.Un ilavesi ile orta sertlikte bir hamur elde edelim. 30 dakika dinlendirip,6 beze yapalım.Her beze tabak büyüklüğünde açıp,erimiş, margarin yada tereyağı üzerine surelim. Hamuru dörde katlayarak kapatıp,üzerlerini yağlarız. Buzdolabında hamurlarımız 30 dakika bekletelim.Herbiri ayrı ayrı az sıvı yağ sürülmüş tezgahta 40 cm. açalım ve merdane ile bir ucuna boydan boya pırasalı iç harcımızdan konup rulo olacak şekilde saralım..Yağlanmıs tepsiye rulo böreklerimizi dizelim. Diğer bezelerde aynı sekilde yapalım.Üzerlerine yumurta sarısı suram serpelim.Önceden ısınmıs 180-200 derecede pişirelim.Kol Böreği Gibi Dilimleyerek Sıcak olarak servis edelim.Afiyet Olsun..

Aşçı Notu : Bu tarifi  Haşlanmış Patates ile deneyebilir,aynı iç malzemelerini kullanarak karışım yapıp bu böreği hazırlayabilirsiniz.Yalnız öncesinde sıvıyağda 1 adet kuru soğan kavrulup,patatesler ilave edilmelidir.Daha sonra peynir ve baharatlar katılıp harç hazırlanabilir.Hatta Pırasalı harcınıza peynir yerine haşlanmış patates ilave edebilirsiniz.Harika oluyor.Benden Sölemesi..

3 yorum:

YeMeK vAkTi dedi ki...

Mehtapçım eminim harika bir börek olmuştur iç malzemesinden belli elleriines ssağlık

Zehra Gürgen dedi ki...

açma börekleri hele ki pırasalıyı pek severim.
incecik yufka açamadığımdan benimkiler tombiş kalıyor :)

ellerine sağlık canım
sevgiler

Nilgün Komar dedi ki...

eline sağlık şekerim.. pırasalı börek muhteşem birşey oluyor..