10 Şubat 2010 Çarşamba

Chadō..! Çaya Giden Yol..

,
Gerçek Çay Deneyimi...

Chadō, dünyanın farklı yerlerinde yetişen kaliteli, özel ve yerel çayları Türkiye’de farklı lezzet arayan çayseverler ile buluşturmaktadır.

Chadō Japonca bir kelime olup “the way of tea” anlamına gelmektedir ve çayın hazırlanışından başlayarak sunuş ve içilmesini içeren tüm seremoniye verilen isimdir. Bu seremonide öne çıkan dört öğe vardır; Saygı, Sükunet, Saflık ve Uyum. Aslında bu 4 öğe, çayın anayurdu olan uzakdoğu’nun felsefesini de özetlemektedir.

Chadō markası ile satın aldığınız çaylarda bazı konulara büyük özen göstermekteyiz. Örneğin Chadō markası ile satın aldığınız hiçbir üründe aroma veya katkı maddesi bulunmamaktadır. Ayrıca Chadō markalı çaylar birçok poşet çayın tersine çay bitkisinin en üstteki taze ve kaliteli yaprakların toplanması ile elde edilir. Özellikle yeşil ve beyaz çayları demlerken çayın sıcak suda açılarak tam yaprak şeklini aldıklarını görebilirsiniz. Bu görüntü, bitkinin alttaki ve kırık yapraklar yerine üstteki taze yaprakların toplandığını gösteren en önemli işarettir.

Poşet olmadan en doğal haliyle, hissederek çay içebilmek için...



Çayın Faydaları

Çayın, farklı kaynaklarda belirtilen birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydaları aktarmadan önce çay bitkisi hakkında kısa bilgi vermek istiyoruz.
Aslında çay diye bilinen (ıhlamur, adaçayı gibi bitki çaylarını dışarıda bırakıyoruz) Camellia sinensis adında bir bitkidir. Bildiğimiz siyah çay ve yeşil çay, hatta daha az bilinen beyaz çay, oolong gibi tüm çaylar aslında aynı bitkiden elde edilmektedir.
Aralarındaki tek fark ise toplanma ve sonrasında geçtiği işlemlerdir. Örneğin yeşil çay toplandıktan sonra okside olmasına neredeyse hiç izin verilmez ve bu yüzden hem rengi daha açık renklidir hem de daha fazla antioksidan içerir.
Beyaz çay ise toplanır toplanmaz buhara maruz bırakılır ve daha ilk başta oksidasyon işlemi durdurulmuş olur. Bu yüzden beyaz çay antioksidan miktarı en yüksek çay olarak bilinmektedir. Ancak bu olumlu yanı maliyeti ile birlikte gelir. Beyaz çayın her türlüsü hem toplama mevsiminin kısalığı hem de geçtiği işlemden dolayı dünyanın en pahalı çay çeşitlerinden biridir.
Çayın artık çok bilinen birçok faydası bulunmaktadır. Bunlar, kansere karşı koruyucu özelliği, yaşlanmaya karşı geciktirici özelliği (antiaging), diş çürümelerini geciktirici etkisi ve cilt sağlığı başlıkları altında toplanmaktadır. Bu temel faydalarından dolayı özellikle yeşil çay Çin’de dörtbin senedir tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır.
Çayın içinde bulunan ve catechin adı verilen antioksidanların, DNA bozulumunu yavaşlatarak kanserin gelişimini durdurma konusunda etkili oldukları görülmüştür. Örneğin Dartmounth Üniversitesi’nde yaşları 25 ile 74 arasında değişen 1400 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre günde en az iki bardak çay içenlerin, içmeyenlere göre cilt kanserine yakalanma riski yüzde 65 düşüyor. Çayın sağlık ve kanser üzerindeki olumlu etkileri üzerine yapılan araştırmalara National Cancer Institute (http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/tea-and-cancer-prevention) kaynağından ulaşmak mümkün.
Ayrıca çayın içerisinde bulunan epigallocatechin-gallate (ECGC) maddesi güneş ışınlarının zararlı etkilerini azaltmakta ve cilt kanserine yakalanma riskini azaltmaktadır. Daha fazla bilgiye American Academy of Dermatology kaynağından ulaşabilirsiniz. (http://www.skincarephysicians.com/).
Çayın faydaları ile ilgili Türkiye’de de birçok araştırma yapılmaktadır.
Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlkay Tosun, çayda bulunan florürün, diş minesini kuvvetlendirdiğini belirtmiştir. (http://www.hekimim.com/haberler/haber_kaynaklari/cay_dis.htm)
Tosun, dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çayın, bazı kanser türlerinden kolesterole, kan basıncından, kalp hastalıklarına kadar birçok hastalığı iyileştirici özelliği olduğunu bildirdi.Çayın bilinen faydalarının dışında diş sağlığı için de yararlı olduğunu belirten Tosun, “Çay doğal olarak florür içerdiği için, diş minesini kuvvetlendirir” dedi. İçeriğindeki florür sayesinde çayın ayrıca ağızdaki bakterileri kontrol altında tuttuğunu da ifade eden Tosun, böylece diş yüzeyinde plak oluşumunun azalmasına yardımcı olduğunu kaydetti. Samsun Diş Hekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker de diş sağlığı için florürün son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Diş macunlarına diş çürümelerini engellemeleri için florür takviye edildiğini belirten İlker, kemik ve diş yapısında bozukluk olan özellikle gelişme çağındaki çocuklara da florür tablet verildiğini söyledi. İlker, “Florürün doğal yollardan alınması son derece önemlidir. Çayda doğal olarak florür bulunması nedeniyle çayın diş macununun sağladığı etkileri sağladığını söyleyebiliriz” diye konuştu. Şekerin dişin ara yüzeylerinde birikerek bakteri ürettiğini, bu bakterilerin de dişte çürümeyi hızlandırdığını bildiren İlker, “Çay şekersiz içilmeli. Bu açıdan özellikle şekersiz yeşil çay tüketimini öneriyoruz” dedi.
Çayın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin yanısıra dinlendirici ve konsantrasyon arttırıcı özelliği de bulunmaktadır.
Çaydaki kafeinin, konsantrasyonu, uyanık ve isabetli olmayı artttırdığı, tat ve koku alma duyularını güçlendirdiği bilinmektedir. Çaya özel teanin maddesi, beynin alfa dalgaları yaymasını teşvik eder. Bu dalgalar, uyuşukluk yapmadan dinlenme özelliğindedir. Bu yüzden çay yıllardır Uzak Doğu’da meditasyon gibi hem dinginlik hem de uyanıklık halinin yüksek olması gereken durumlarda içilmektedir.
Basında Chado..
Okumak İçin Buraya Tıklayınız.

Chado Ürünlerini Bulabileceğiniz Mağazalar İçin Tıklayınız..

7 yorum:

melosh dedi ki...

Sevgilinizin, eşinizin, arkadaşlarınızın, sevdiklerinizin, blogcanlarınızın sevgililer gününü kendi yazdığınız özel mesajlı kartlar ile sitenizden veya mail gönderek kutlamak isterseniz.Size özel kartlar hazırlayabilirim
http://melosh34.blogspot.com/ not bırakman yeterli canım

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Yararlı bir bilgi teşekkürler..

Rakunt ideas dedi ki...

Normalde çayı deli gibi içmem.Ama kahvaltıda ikramda olmazsa zorlanırım.Şeker kullnamadığım için pek zevk almıyorum.Bitki çayı ve nescafe favorimdir.Bu markayı dnememiştim ama ilk fırsatta gördüğüm yerde alacağım.Sen nasıl oldun bu arada?

kalpkurabiye dedi ki...

canımm çok güzel bir yazı olmuşş:))

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

Tuğbacım;

Gribim daha fazla ilerledi.Bende çaylardan sipariş verdim.Onları bekliyorum gribe çok iyi geliyormuş.Bu kış aylarında bol bol içmek lazım böyle doğal çaylar.Çok faydalı hem gribe,hem cilse,hem sağlık için.
Çinlilere baksanıza hep ciltleri genç kendileri formda :)

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

Sevil(Denizfeneri);

Faydalı olabildiysem ne mutlu bana..

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

Kalp Kurabiye;

Beğenmene sevindim.

Bende normal çay neredeyse hiç içmem içersemde çoğunlukla bitki çayları tüketirim.Şimdi Chado Denicem :) Sanırım Gribim içinde çok faydalı olucak.